Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > Sessió inaugural, sessió de cloenda i una “guia del Diàleg”. Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió inaugural, sessió de cloenda i una “guia del Diàleg”. Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

Sessió inaugural

Presidida per Pedro Ralda, coordinador de Diàlegs del Fòrum Universal de les Cultures, la sessió es va dividir en dues parts. En primer lloc es van exposar els objectius del Diàleg i posteriorment el pensador i científic Ervin Laszlo va oferir una conferència en la qual va emfatitzar la importància d’un canvi cultural per fer front als problemes que afecten el món.

Gonzalo Fanjui va mantenir que un dels objectius del Diàleg era respondre a la pregunta de com la globalització pot contribuir al desenvolupament dels països pobres i, en aquest sentit, va destacar que les propostes de la societat civil no són meres utopies sinó fets concrets que contribueixen a la construcció d’una agenda comú.

Pere Almeda, coordinador de l’Itinerari 6 sobre Diversitat i Democràcia, va fer una anàlisi de la societat actual i va explicar com la seva complexitat fa que la tasca de governar fugi del control exclusiu i jerarquitzat dels estats. En aquest sentit, va emfatitzar que l’Itinerari 6 buscaria de quina manera es pot contribuir a les formes de govern. “Cal una redefinició de la teoria i pràctica dels governs per adaptar-se al món actual”, va afirmar.

Al seu torn, Rajeev Sethi, director de The Asian Heritage Foundation, Índia, organitzador de l’Itinerari Touché, va parlar de la importància de la creativitat al món actual i va ressaltar que, en el Diàleg, persones de diferents orígens intercanviarien coneixements i experiències com a socis en la igualtat de condicions en un món cada cop més descentralitzat. "A partir de la creativitat es pot unir, crear nous espais. Vivim en un món que està limitant la seva capacitat de crear, però la creativitat no té fronteres ni límits”, va afirmar.

El pensador, científic i fundador del Club de Budapest, Ervin Laszlo, va explicar que actualment el món es troba en una dinàmica del caos perquè la societat està en un constant canvi veloç que ho altera tot. Aquesta dinàmica del caos és complexa i inestable i genera un efecte papallona en què un conflicte en un lloc determinat, s’expandeix i repercuteix en llocs distants i allunyats. Produeix canvis irreversibles, com els efectes climàtics. La dinàmica del caos genera conflictes i la guerra (preventiva o no) com "una via constant en el món actual i si no es canvia la dinàmica arribarem a la destrucció".

Davant aquesta situació, Laszlo va ressaltar que és imprescindible crear una nova cultura a la societat i que aquesta cultura ha d’estar basada en el diàleg. "El nostre repte és anar més enllà i crear una nova cultura, una nova societat, necessitem una base que ens permeti actuar perquè és la cultura que ha de canviar les nostres maneres de pensar, de veure”. El pensador va explicar l’evolució del món des de la mitologia fins al món teocràtic, passant pel logos materialista i la societat holística i va ressaltar que és imprescindible unir el desenvolupament cultural amb l’individualisme però per això és necessari construir una nova ètica que inclogui nous valors i tots els actors. “L’ètica al món actual és l’element subjacent, dèbil i el fort és el poder, les armes. Per això necessitem una ètica millor, amb nous valors”, va emfatitzar.

Sessió de cloenda

La sessió de cloenda del Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”, centrada en la visió del sector empresarial i ambiental, va comptar amb les intervencions de José María Figueres i Achim Steiner, que van ser presentats pel periodista Francesc Cruanyes, que va ser el moderador.

José María Figueres, expresident de Costa Rica i actual conseller delegat del Fòrum Econòmic Mundial, amb seu a Ginebra (Suïssa), creu que l’actual situació econòmica del món no és satisfactòria i si bé "l’economia mundial continua creixent, no ha permès eradicar la pobresa".

Per a Figueres, vivim moments de confusió i disbauxa i, en el cas del mediambient, passem una situació difícil perquè "el país que contribueix amb el 40% de la contaminació mundial" [Estats Units] es nega a ratificar el Protocol de Kyoto. Figueres creu que tenim davant nostre el gran repte de "saber si serem capaços d’emprendre el camí de la participació col·lectiva cap a un món més solidari, incloent i segur o, per manca de bons líders, ho farem en el sentit contrari, cap a un món insostenible, cruel i perillós". Per avançar en el sentit apropiat, segons Figueres, es necessiten tres elements: un sistema polític globalitzat, coordinat i amb regles clares; un canvi en el paradigma del desenvolupament econòmic que incorpori criteris de sostenibilitat i d’equitat; i una concentració de tots els sectors implicats, capaços de "crear sinergies en diverses causes" i on "els valors col·lectius prevalguin sobre els individuals".

Achim Steiner, director general de la UICN, creu que vivim una època convulsa, en què "les diferències i l’exclusió social són cada dia més àmplies" entre els sectors de la societat. Per a Steiner, "la debilitat actual de les Nacions Unides" s’uneix al "fracàs de les actuacions conjuntes dels estats-nació", que han aparcat decisions encaminades al bé comú i "han abdicat de les seves responsabilitats". Pel que fa al mediambient, Steiner va alertar que la degradació actual "és un procés irreversible", i va assenyalar que "si l’escalfament del planeta continuar al ritme actual, Barcelona, com moltes altres ciutats, tindrà gres dificultats per mantenir-se on és". Pel que fa la biodiversitat, el vaticini de Steiner tampoc no és gaire esperançador perquè "d’aquí a cinquanta anys haurem perdut un terç de les espècies actuals". Malgrat tot, té certa esperança en la societat civil organitzada, "capaç d’articular la comunitat internacional i plantejar una alternativa".

Una "guia del Diàleg"

El Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global", celebrat entre el 22 i el 26 de setembre en el marc del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004, ha abordat temes rellevants i innovadors que configuren en bona part l’agenda global del segle XXI. Només la plena acceptació d’aquestes i moltes altres qüestions permetrà a la comunitat internacional avançar cap a un món més just i solidari.

El Diàleg plantejava tres preguntes bàsiques: 1. Quins són els reptes als quals ha de fer front la humanitat a començaments del segle XXI? 2. Quins són els actors que han de gestionar aquests reptes i quina és la funció de la societat civil? 3. Quins són els nous valors, les actituds i les conductes per propiciar i aconseguir el canvi?

En la línia d’aquestes tres preguntes, es van presentar diverses opcions o itineraris, que es van celebrar consecutivament o en paral·lel. Els nou itineraris proposats es van agrupar en tres blocs. En el primer bloc es van tractar principalment temes relacionats amb la democràcia i la pobresa (Itinerari 1), la globalització (Itinerari 2) i el comerç just (Itinerari 3). En el segon bloc es va debatre sobre els agents del canvi global (Itinerari 4) i la tan esperada i necessària reforma de les Nacions Unides i dels sistema d’institucions internacionals (Itinerari 5).

Finalment, el tercer bloc va abordar qüestions tan rellevants com la democràcia i la diversitat (Itinerari 6), la diversitat cultural i la biològica (Itinerari 7) i la corrupció en un món globalitzat (Itinerari 8). Van completar el Diàleg propostes espirituals i un ampli debat sobre el patrimoni intangible, recollides sota la denominació de “Touché” (Itinerari 9), així com una activitat paral·lela destacada com ha estat el seminari especial del PNUMA, que va debatre sobre el consum sostenible i la qualitat de vida.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
IF Una acció responsable per a aconseguir el canvi
 
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.