Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura > La mundialització de la comunicació
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
La mundialització de la comunicació
Diàleg de referencia: Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura

La conferència es va basar en el contingut de la darrera obra del sociòleg francès, L’autre mondialisation (Flamarion, 2003). Wolton, que va aprofitar l’ocasió per presentar l’edició en castellà d’aquest llibre, va parlar de les conseqüències polítiques i culturals de la mundialització de la informació i la comunicació.

Dominique Wolton va fer una reflexió a partir d’una pregunta: “Què passa quan tothom ho veu i ho sap tot?”. El director d’investigació del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) va utilitzar aquest interrogant per plantejar fins a quin punt la comunicació pot seguir essent un valor d’emancipació democràtica en el marc de la globalització. Wolton va destacar la gran influència de la tecnologia en els processos comunicatius, però va assenyalar que el model cultural i social és realment allò que més determina la comunicació.

Així doncs, segons el ponent el principal repte de la comunicació és conviure, respectar i organitzar la vida amb aquells que són diferents de nosaltres. “Perquè no hi ha democràcia sense comunicació”, va sentenciar Wolton. L’investigador no es va cansar de repetir que “informar no és pas comunicar”.

Una altra de les seves consignes més fermes va ser que la major accessibilitat tècnica a altres persones de què disposem avui dia no els fa, ni molt menys, més comprensibles, sinó que passa precisament el contrari. El sociòleg francès va vaticinar una reivindicació de les identitats com a conseqüència de l’obertura i l’increment de la comunicació.

D’altra banda, el ponent va insistir en la necessitat que les nacions protegeixin les seves indústries culturals i va assegurar que la llengua és l’element fonamental de tota política cultural. Per tant, la “tercera mundialització” de Wolton, un cop ja assolides la política i l’econòmica, consisteix en tenir en compte la cultura i la comunicació a nivell mundial. Aquest repte de futur s’ha de resoldre, segons l’investigador francès, mitjançant la cohabitació cultural en un marc democràtic. Concretament, Wolton proposa contraposar les relacions conflictives que sorgeixen del triangle que ell anomena “explosiu”, identitat - cultura - comunicació, a un altre triangle en què la identitat, el respecte dels drets humans i la diversitat cultural s’interrelacionin per afavorir aquesta cohabitació de cultures.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
RS Seguretat i diversitat cultural: diàleg intercultural i mediació en l’era digital
 
IF Cohabitació cultural
 
IF Modernització front a occidentalització
 
AS Diàleg Orient-Occident
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.