Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El paper de l´empresa en el segle XXI > Govern corporatiu: perspectives, desafiaments i responsabilitats
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Govern corporatiu: perspectives, desafiaments i responsabilitats
Diàleg de referencia: El paper de l´empresa en el segle XXI

Lynn S. Paine, professora d’administració empresarial a la Harvard Business School, afirma que la gran rellevància adquirida darrerament per temes relacionats amb la responsabilitat associada a la governació corporativa, producte d’una reflexió de naturalesa ètica dins les grans corporacions, queda palesa per la ràpida successió d’actuacions a tots nivells en un tema que havia estat tradicionalment considerat secundari i aliè a l’empresa, el qual actualment es considera com a íntimament relacionat amb la sostenibilitat a llarg termini de les corporacions.

Entre les mesures concretes de detecció i eradicació de les males pràctiques, la ponent remarca la necessitat d’observar les qualitats ètiques del lideratge corporatiu i la necessitat d’elaborar un bon sistema d’informació sobre el rendiment ètic de l’empresa.

Stilpon Nestor, director de Nestor Advisors Ltd., aporta al diàleg un punt de vista jurídic i intenta esclarir com poden respondre les empreses a les demandes socials i legislatives creixents en matèria de governació corporativa. Nestor parteix de la legislació americana recent en aquesta matèria, la llei Sarbanes-Oxley, sortida arran dels escàndols financers dels darrers anys, en destaca el seu caràcter marcadament coactiu i analitza posteriorment diverses iniciatives jurídiques europees que prefiguren un marc d’actuació caracteritzat més aviat per l’adopció voluntària de codis ètics de gestió, característica que el ponent considera desitjable.

Alfredo Sáenz, vicepresident i conseller delegat del Banco Santander Central-Hispano, reitera la importància d’un pla estratègic de responsabilitat social corporativa per a assegurar la sostenibilitat i l’estabilitat de l’empresa.

D’una banda, el ponent proposa la necessitat d’adquirir consciència (per part dels integrants dels consells d’administració) de la necessitat de la governació corporativa com un canvi cultural a les organitzacions i els països, atès que el bon govern crea valor, i proposa emprendre accions per tal d’assegurar el comportament ètic dels consellers i la transparència de la seva gestió. D’altra banda, Sáenz critica la rigidesa en la regulació sobre aquest tema, referint-se a la llei Sarbanes-Oxley, i proposa l’adopció de criteris de transparència i d’eficàcia a grans trets per tal de respectar l’especificitat organitzativa de cada empresa.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS El paper de l’empresa al segle XXI
 
RS Ètica personal, lideratge i governs
 
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
RS Accountability: quina informació és rellevant per a valorar les empreses?
 
IF Cap a una empresa socialment i mediambientalment responsable
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.