Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Aigua per a tothom
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Aigua per a tothom
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

El Parlament de les Religions va servir per unificar les veus dels líders de les tradicions religioses, que exigeixen una utilització adequada dels recursos naturals, especialment de l’aigua, un dret universal que no es compleix. L’aigua és un valor sagrat al qual tenen dret tots els habitants de la Terra i les religions es van comprometre a dur a terme accions perquè aquest dret universal bàsic es compleixi.

El Parlament de les Religions va servir per unificar les veus dels líders de les tradicions religioses, que exigeixen una utilització adequada dels recursos naturals, especialment de l’aigua, un dret universal que no es compleix. L’aigua és un valor sagrat al qual tenen dret tots els habitants de la Terra i les religions es van comprometre a fer accions perquè aquest dret universal bàsic es compleixi.

La mala utilització dels recursos naturals en virtut d’interessos econòmics de la societat capitalista priva milions d’individus, especialment dels països pobres, del dret universal de tenir aigua potable. Una de cada sis persones no té accés a aigua potable. A l’Àfrica, l’any 1998, més de dos milions de persones van morir com a conseqüència de malalties de diarrea. En els últims deu anys, les malalties provocades pel consum d’aigua no sanejada han matat més nens que tots els conflictes armats dels últims seixanta anys. El 80 % de les malalties i les morts en països en desenvolupament són el resultat de malalties relacionades amb l’aigua.

És per això que, en el marc de l’Assemblea de Montserrat, trobada que es va dur a terme tres dies abans d’inaugurar el parlament de Barcelona, es va escollir aquest tema com un dels quatre compromisos que els líders de nombroses tradicions religioses es van comprometre a impulsar, amb accions concretes en les seves tradicions i comunitats, com una manera de crear pressió per tal de canviar les condicions que ara regeixen l’accés a l’aigua potable. Aquestes accions concretes de totes les religions tenen com a objectiu la protecció i la regularització democràtica dels recursos naturals i que l’accés a l’aigua sigui un dret universal real.

Tots els líders religiosos es van comprometre a prendre mesures perquè l’aigua potable arribi a tots els individus de la Terra.

Problemàtica:
La mala utilització dels recursos naturals en virtut d’interessos econòmics de la societat capitalista priva milions d’individus, especialment dels països pobres, del dret universal de tenir aigua potable.

Proposta:
Accions concretes de totes les religions per a la protecció i la regulació democràtica dels recursos naturals i perquè l’accés a l’aigua sigui un dret universal concretat.

Postures:
Tots els líders religiosos es van comprometre a prendre mesures perquè l’aigua potable arribi a tots els individus de la Terra.

Conclusions:
La societat capitalista i deshumanitzada impedeix que tots els individus del planeta tinguin accés a aigua potable. Als països pobres, especialment de l’Àfrica, la manca d’aigua potable ocasiona víctimes cada dia. Les religions es van comprometre a prendre mesures concretes per a la protecció i la democratització dels recursos naturals.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS L’aigua: vida i seguretat
 
IF Petrolització de l’aigua
 
RS Sessió inaugural: Aigua i solidaritat
 
RS Usos i desenvolupaments de l’aigua
 
IF Una gestió ecosistèmica de l’aigua vs. la seva explotació com a producte.