Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El cervell social. Biologia dels conflictes i la cooperació > El llenguatge, creació humana i eina de canvi
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
El llenguatge, creació humana i eina de canvi
Diàleg de referencia: El cervell social. Biologia dels conflictes i la cooperació

Els éssers humans disposem d’una eina indispensable –fruit de l’evolució del cervell i que el distingeix de la resta d’éssers vius del planeta– per resoldre els conflictes: el llenguatge, una eina fonamental per aconseguir la interacció i l’evolució dels individus cap a una societat solidària.

El llenguatge és l’eina per a l’aprenentatge a través del debat i el diàleg. És l’espai de trobada, l’espai comú a partir del qual generar els consensos, evitar i resoldre els conflictes. La societat ha de trobar, allà, els camins per a la tolerància.

Entès d’aquesta manera, el llenguatge és molt més que un instrument de comunicació; és una eina per canviar el món.

Problemàtica:
La falta de valors solidaris que impera en la societat.

Proposta:
El llenguatge és l’eina per a l’aprenentatge a través del debat i el diàleg. La societat ha de trobar, allà, els camins per a la tolerància.

Postures:
José Antonio Marina, catedràtic d’ètica, filòsof i escriptor: «El llenguatge és un punt d’inflexió increïble en la història de la humanitat perquè és un producte de la intel·ligència de l’home que, al seu torn, hi intervé per modificar-la». Derek Bickerton, catedràtic emèrit de lingüística, Universitat de Hawaii, Estats Units: «Sense llenguatge no hi pot haver cultura. És el que ens diferencia dels animals i ha estat creat a partir de l’evolució de l’home i el cervell humà. El llenguatge no és un mitjà de comunicació sinó una manera d’arreglar el món».

Conclusions:
El llenguatge és una creació de l’evolució humana i s’ha d’utilitzar no solament com un mitjà de transmissió, sinó també com a eina per canviar el món.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
AS El cervell social. Biologia dels conflictes i la cooperació
 
RS Diàleg amb Cecilia Ramos Mejía
 
IF La cultura de la mediació
 
RS La formació integral de mediadors comunitaris i agents de pau