Els éssers humans disposem d’una eina indispensable –fruit de l’evolució del cervell i que el distingeix de la resta d’éssers vius del planeta– per resoldre els conflictes: el llenguatge, una eina fonamental per aconseguir la interacció i l’evolució dels individus cap a una societat solidària.
El llenguatge és l’eina per a l’aprenentatge a través del debat i el diàleg. És l’espai de trobada, l’espai comú a partir del qual generar els consensos, evitar i resoldre els conflictes. La societat ha de trobar, allà, els camins per a la tolerància.
Entès d’aquesta manera, el llenguatge és molt més que un instrument de comunicació; és una eina per canviar el món.
Problemàtica: La falta de valors solidaris que impera en la societat.
|
Proposta: El llenguatge és l’eina per a l’aprenentatge a través del debat i el diàleg. La societat ha de trobar, allà, els camins per a la tolerància.
|
Postures: José Antonio Marina, catedràtic d’ètica, filòsof i escriptor: «El llenguatge és un punt d’inflexió increïble en la història de la humanitat perquè és un producte de la intel·ligència de l’home que, al seu torn, hi intervé per modificar-la». Derek Bickerton, catedràtic emèrit de lingüística, Universitat de Hawaii, Estats Units: «Sense llenguatge no hi pot haver cultura. És el que ens diferencia dels animals i ha estat creat a partir de l’evolució de l’home i el cervell humà. El llenguatge no és un mitjà de comunicació sinó una manera d’arreglar el món».
|
Conclusions: El llenguatge és una creació de l’evolució humana i s’ha d’utilitzar no solament com un mitjà de transmissió, sinó també com a eina per canviar el món.
|
 |
|