Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Globalització, identitat, diversitat > Multilateralisme davant del G1
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Multilateralisme davant del G1
Diàleg de referencia: Globalització, identitat, diversitat

L’unilateralisme econòmic i polític que imposen els Estats Units (G1) a escala mundial és un dels grans problemes que dificulten el desenvolupament de molts països. Es fa necessària una política multilateralista que tingui en compte les necessitats i els drets de totes les societats del món.

Després de la caiguda del mur de Berlín, es va estendre la creença que ja no hi hauria cap divisió i que es podrien crear moltes forces de control sobre les potències mundials. Però aquesta creença l’ha bloquejada l’ordre unilateral imposat pels Estats Units.

La força hegemònica del G1 causa efectes col·laterals a escala mundial en tots els àmbits, i és possible que s’estigui arribant a una situació límit.

L’economia global està dirigida pel mercat gràcies a la ideologia neoliberal accentuada pel Consens de Washington, mentre que el concepte de seguretat preventiva, també aplicat de manera unilateral pels Estats Units, ocasiona situacions cada cop més conflictives. En aquest sentit Fernando Henrique Cardoso, professor i expresident del Brasil, va afirmar que «davant d’aquesta unilateralitat han sorgit forces alternatives que, des de fa poc temps, comencen a tenir més poder i aconsegueixen imposar acords, com la instauració d’una Cort Penal Internacional, els quals, malgrat que no tenen el suport dels Estats Units ni de Rússia, estableixen un nou marc polític en el qual la pluralitat és present».

L’unilateralisme americà no pot donar solucions a problemes actuals de la societat com la bretxa entre rics i pobres o els conflictes relacionats amb la seguretat. Aquests problemes universals no es poden resoldre amb mesures unilaterals, per la qual cosa cal trobar amb urgència una nova política multilateral.

Totes les societats necessiten un cert grau d’autonomia per resoldre els seus conflictes, i el Consens de Washington no permet que això succeeixi, va afirmar el professor David Held.

Problemàtica:
Crisi econòmica i política mundial com a producte de l’unilateralisme dels Estats Units.

Proposta:
Crear una política multilateral que trenqui amb l’unilateralisme.

Postures:
Fernando Henrique Cardoso, expresident del Brasil i professor de Ciències Polítiques de la Universitat Brown, i David Held, professor de Ciències Polítiques de la London School of Economics.

Bones pràctiques:
La Unió Europea, tot i els seus problemes i limitacions, és l’exemple que cal seguir per assolir una renovació política que tingui en compte la multilateralitat de poders.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
RS La reforma de les institucions econòmiques internacionals
 
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
RS Com fer justa la globalització?