Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El paper de l´empresa en el segle XXI > L’emprenedor: creació de riquesa i responsabilitat social
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
L’emprenedor: creació de riquesa i responsabilitat social
Diàleg de referencia: El paper de l´empresa en el segle XXI

La primera ponència de la sessió va ser de Linda Rottenberg, directora general d’Endeavor Global, una ONG sense afany de lucre que, atès el lideratge dels emprenedors en el nostre sistema econòmic, anima l’emprenedurisme a les economies emergents. Es dedica concretament a la detecció de talent emprenedor per tal d’oferir-li l’accés a les xarxes econòmiques i socials que configuren l’entorn empresarial a les economies desenvolupades, principal obstacle segons la ponent per al desenvolupament de negocis a les economies emergents, especialment pel que fa a l’accés al finançament necessari per a endegar iniciatives empresarials.

Per la seva banda, Pamela Hartigan, directora general de la Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, assenyala l’emergència i la idoneïtat de l’emprenedor social, una figura que combina el rol de lideratge de l’emprenedor amb un ferm compromís amb els valors socials. Aquest nou tipus d’emprenedor és capaç d’operar a les parts més complicades del mercat, gràcies a la seva afinada comprensió de l’entorn en què s’insereix l’empresa i al seu compromís perseverant amb la societat, tot aconseguint operar satisfactòriament en indrets on han fallat tant el sector públic (que s’ha mostrat ineficaç a l’hora d’atendre un determinat col·lectiu) com el sector privat (que presentava una fallada de mercat).

Michael Hitt, professor de la MAYS Business School de Texas, posa l’accent en la creació de treball com a principal conseqüència social que se’n desprèn de l’activitat emprenedora i subratlla el paper de les noves empreses en aquesta tasca, ja que són les que més creixen i es mostren més àgils. A continuació, el ponent analitza el comportament d’aquestes noves empreses, destacant especialment, més que la necessària identificació de nous nínxols de mercat, la gestió estratègica dels seus recursos. En aquest sentit, subratlla la necessitat de crear una bona cartera de recursos (capital financer, humà i social) necessària per a la generació d’avantatges competitius per a l’empresa i tenir especialment en compte el seu manteniment en el temps.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Voluntariat corporatiu
 
RS El paper de l’empresa al segle XXI
 
IF Cap a una empresa socialment i mediambientalment responsable
 
RS Com desenvolupar aliances estratègiques amb negocis
 
NP Marilyn Tam: «Cal un canvi profund i no fer-ho seria perjudicial per a tots»
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.