Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Prevenció de l'exclusió social des de la participació juvenil
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Prevenció de l'exclusió social des de la participació juvenil
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Democràcia, participació i exclusió social

Francisco Antonio Cano, sociòleg del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE), afirma que el concepte de democràcia va unit al de participació i ciutadania. La ciutadania significa atorgar drets al ciutadà. Avui dia, la clau per entrar en els drets socials és la feina. En l'estat del benestar de postguerra se suposava que tots havíem de tenir feina, però què succeeix quan el treball no és una moneda d'ús corrent? Si una persona no té feina no consta enlloc. En la societat postindustrial, de cop i volta molts ciutadans ja no tenen els drets de l'estat del benestar perquè no tenen feina. Moltes vegades, no coneixem aquestes persones perquè no estan a les estadístiques.

Cal partir del fet que l'exclusió és diferent de la marginació perquè mai no és voluntària, sinó que sempre és imposada i moltes vegades sense entendre’n les causes. L'exclusió social presenta un repte a la societat. Per què l'única porta d'entrada a la societat és el món laboral? Cal treballar des de la participació per trobar altres portes y plantejar un gir de cent vuitanta graus. Hi ha determinats col·lectius amb més possibilitats de caure en l'exclusió social per raons d'edat, raça, gènere, minusvalidesa, etc., perquè l'entrada al món del treball és més complicada i es tendeix a itineraris d'exclusió molt ràpids. Cal corregir la democràcia que tenim, ja que s'ha desvinculat dels termes participació i ciutadania.

Aconseguir una feina i un habitatge són les dificultats més grans dels joves, ja que es mouen per uns itineraris que condueixen a l'exclusió. El principal missatge que reben és que el seu projecte vital consisteix a tenir una feina i un pis, per la qual cosa es perd el significat del procés. Per exemple, el valor socialitzador de l'educació és el procés i no les notes.

L'aposta de futur és donar poders a la societat civil per tal que la participació es converteixi en un valor en si mateix. Tota participació hauria de partir de quatre premisses: motivació per a la participació, coneixement, una estructura adequada i precisar la finalitat de la participació. La participació no ha de convertir-se en un fi, ja que participar és fer partícip algú d'alguna cosa, no és només un discurs.

Els joves avui

Segons les estadístiques, en el període de 1996-2000 va créixer el temps considerat de joventut, ja que als joves els manca l'esperança de generar un projecte vital propi. El consum determina la seva forma de ser i s'han perdut altres referents. En els últims vint-i-cinc anys han disminuït en un 21% les possibilitats de trencar les barreres de classe. Ha augmentat el determinisme social i el fracàs escolar.

Breument, la situació dels joves a Espanya és la següent:

- Els joves s'emancipen a una edat mitjana de vint-i-nou anys. - La temporalitat mitjana del treball és del 70% (mentre que a Europa és del 12%). - S'aprecia un desequilibri en l'ús del temps basat en l'oci individual mitjançant la televisió i altres mitjans de comunicació audiovisual. - Els joves només es relacionen entre iguals. Els grups de joves són cada vegada més homogenis i es redueix la transferència d'idees.

També es produeix una certa delegació de l'educació dels fills a l'escola. L'escola és incapaç de reaccionar davant el marc social actual i els joves es refugien en el seu grup d'iguals.

Les propostes per a pal·liar aquesta situació són les següents: - Més participació dels joves a l'escola. - Més corresponsabilitat social. - Potenciació de la integració dels joves en xarxes socials diverses i heterogènies.

En definitiva, cal que els joves aconsegueixin tenir una identificació personal i el desig d'arribar a un lloc. Segons una cita de Vicent Fisas: "Sempre he cregut que molta gent petita fent coses petites podia canviar molt, amb aquest convenciment qualsevol pot participar en la cooperació per a la recerca de la dignitat dels pobles".

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Cultura de la participació
 
AS Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004
 
IF Ciutat: La dimensió local dels Drets Humans
 
IF Existència cívica - Expressió cívica - Conversa cívica
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.