Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004 > Voluntariat com a generador de noves formes de democràcia participativa a escala global
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Voluntariat com a generador de noves formes de democràcia participativa a escala global
Diàleg de referencia: 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

Les organitzacions de voluntariat social han de desenvolupar capacitats per trobar canals de diàleg, dialogar amb governs i agències intergovernamentals perquè la seva veu i la dels col·lectius minoritaris que representen siguin escoltades. Aquest fet derivaria en noves formes de participació de la societat civil en la presa de decisions i permetria la creació d’una societat civil mundial.

Problemàtica:
Davant el desgast que pateix el sistema electoral de partits basat en llistes tancades, cada vegada se senten més veus que demanen una reforma d’aquest sistema que permeti noves fórmules i formes de participació de la societat civil, una societat que, en l’actualitat, només pot influenciar sobre les polítiques de les administracions cada quatre anys.

Proposta:
Augmentar la qualitat i la quantitat del diàleg entre les organitzacions de voluntariat social i els governs i les agències intergovernamentals i altres actors que influencien la participació ciutadana. - Construir la capacitat de la societat civil i millorar les regles de participació d’aquesta societat en el govern, tant en l’àmbit nacional com internacional. - Promoure l’aprenentatge i compartir coneixement sobre govern participatiu. - Fomentar la necessitat de crear més espai per involucrar les organitzacions de voluntariat social en la governança global. - Promoure la creació de xarxes d’organitzacions de voluntariat social globals per fer front a problemes que afecten globalment. - Facilitar la creació de grups de pressió per part d’individus i grups d’interès per tal que tinguin espais on defensar els seus arguments. - Generar, mitjançant els processos anteriors, una societat civil global.

Postures:
David Kalete, membre de CIVICUS, Aliança Mundial per a la Participació Ciutadana.

Bones pràctiques:
Advocacy and Policy Influencing - Programa de formació desenvolupat per CIVICUS i INTERACT a la ciutat d’Oxford (Anglaterra), que té com a objectiu formar les ONG en els processos de formulació de polítiques públiques per part de les administracions i de com influir-hi. Els participants són formats en habilitats per formular i defensar efectivament estratègies, posar en pràctica plans adequats i incorporar sistemes de seguiment i avaluació.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
IF Existència cívica - Expressió cívica - Conversa cívica
 
IF Democratització de la democràcia: nous governs
 
RS La globalització. Democràcia i ciutadania globals
 
AS Tres grans reptes del segle XXI