Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El valor de la paraula > Literatura i Guerra
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Literatura i Guerra
Diàleg de referencia: El valor de la paraula

La responsabilitat dels escriptors pel que fa a la guerra és un concepte difús, ja que els escriptors, en principi, tenen tanta responsabilitat com qualsevol membre de la comunitat. Normalment, es diu que la primera víctima de la guerra és la veritat i, per tant, la responsabilitat de les persones que escriuen sobre la guerra hauria de ser el compromís amb la veritat. Però, ha de ser sempre així?

Quan parlem d’escriure sobre una guerra, cal distingir entre literatura i periodisme, ja que els periodistes tenen com a missió informar de manera contrastada sobre els fets i han d’intentar no rescriure la realitat segons els seus desigs. La literatura, en canvi, en principi, no té cap compromís amb la realitat.

De tota manera, quan una comunitat està en guerra, alliçona els seus ciutadans en l’odi a l’enemic i l’escriptor, com a membre de la comunitat, no escapa d’aquesta coerció. En aquesta situació, l’escriptor podrà ser un patriota o un traïdor, podrà ser un lacai del poder o defensar la seva independència creativa; però aquests judicis de valor potser no tenen res a veure amb la qüestió de si fa o no bona literatura.

Però, què és bona literatura? Certament, el millor jutge és el temps. Hi ha força exemples d’escriptors que en un cas de guerra han escollit el bàndol «equivocat», però no per això es pot afirmar directament que han fet una mala literatura. Josep Pla n’és un exemple ben proper, i també els escriptors falangistes, que, com deia Andrés Trapiello, havien guanyat la guerra, però havien perdut la història de la literatura.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Touché
 
IF La paraula és l’eina de la llibertat d’expressió
 
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
AS L'activisme de la paraula
 
IF Ètica universal i transferencial d'El Quixot
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.