Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > Diàleg amb Cecilia Ramos Mejía
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Diàleg amb Cecilia Ramos Mejía
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

Diàleg a càrrec de Cecilia Ramos i amb la col·laboració en qualitat de miralls d’Elena Castellano i Carme Romero, a la sala 111, de 11:15 a 12:05, el 14 de juny del 2004.

Cecilia Ramos recalca que treballar la mediació escolar amb infants permet que els valors que se suposen al diàleg, l’empatia i l’alteritat, siguin transferits als pares, a la família i a la comunitat: “és com quan comença a ploure en terra àrida”.

En mediació escolar veu clau ensenyar factors com la legitimació, la comunicació, la formulació de normes clares i consensuades i l’acceptació de la diferència. És a dir, reconèixer-nos valuosos només pel fet d’estar vius, “tu vals perquè existeixes, no perquè hagis de fer cap mèrit, diguis el que diguis, facis el que facis jo t’accepto i et reconec”. La ponent va fer esment també de la importància de treballar l’emotivitat per acceptar qualsevol tipus d’emoció. L’infant sent i necessita descriure el que sent, però no a qualsevol preu, és necessari centrar l’atenció en el llenguatge i treballar per evitar el llenguatge projectiu, “hem de canviar l’esquema del tu pel del jo”, assumir la responsabilitat dels propis sentiments, passar de “l’això m’irrita” al “jo m’irrito”.

Finalment, va exposar dues coses: que l’ensenyament de la resolució de conflictes en nens promou l’efecte pigmalió, “quan legitimes algú, aquell algú se sent legitimat”, i pel fet de sentir-se valorat correspon a les expectatives; i la teoria de la “massa crítica” que diu que calen determinats pensaments dirigits perquè es produeixi un canvi en el pensament, primer a escala individual, i després a escala col·lectiva.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
IF La cultura de la mediació
 
RS Diàleg amb Humberto Maturana i Ximena Dávila
 
RS Diàleg entre Naresh Dadhich i Marguerite Barankitse. Traspassant fronteres: accions mediadores a Àfrica i Àsia.
 
AS El cervell social. Biologia dels conflictes i la cooperació
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.