Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Desarmament
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Desarmament
Cap a l’abolició de les armes nuclears
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

Les armes nuclears són necessàries per a la seguretat del món? Tot al contrari, s’afirma en aquesta sessió. Aquestes armes constitueixen una amenaça per al futur de la humanitat. "Mentre existeixin les armes nuclears hi haurà una justificació per a la guerra i mentre existeixin guerres hi haurà una justificació per a la fabricació d’armes nuclears ", afirma Peter Weiss, International Assotiation of Lawyers Against Nuclear Arms (Associació Internacional d’Advocats contra les Armes Nuclears).

En violació del Tractat de No-Proliferació de les Armes Nuclears (TNP), que estipula que els Estats firmants que no posseeixin armes nuclears renuncien a adquirir-les, a canvi d’un desarmament nuclear per part dels posseïdors d’aquestes armes (article VI del Tractat), França y els EUA segueixen desenvolupant noves armes nuclears.

Tots els ponents coincideixen a establir l’11 de setembre com el moment en què es va obrir la veda de la legitimació de les armes nuclears. S’utilitza l’argument de la seguretat nacional per justificar una "guerra preventiva".

Com desmantellar aquesta amenaça? Per Jackie Cabasso, Western States Legal Foundation (EUA), les actuacions han d’anar dirigides a la construcció d’un concepte més humà de seguretat. Per aconseguir aquesta fita és clau "promoure l’aflorament d’un desig polític de no-violència, democràcia, pensament crític i sostenibilitat ecològica", per una part, i "desfer la falsa creença que les armes nuclears són necessàries per a la seguretat del món", per una altra.

Miguel Marín Bosch, de Desarmex (Mèxic), es mostra pessimista amb els resultats del Tractat de No-Proliferació de les Armes Nuclears i reclama un seguiment exhaustiu del procés de desarmament estipulat en el moment de la firma del tractat. "No només cal iniciar les negociacions, cal saber dur a terme els acords."

Però, quan l’Organització Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) condemnarà els posseïdors de les armes nuclears per incomplir la seva part?, es pregunta Marín Bosch. Segons ell, torna a succeir que els que més incompleixen els acords i les lleis internacionals, exigeixen als altres Estats que compleixin aquestes mateixes lleis i tractats.

Aviat es compliran seixanta anys de la tragèdia d’Hiroshima i Nagasaki (1945). Més que mai s’esdevé imprescindible pressionar els Estats perquè es compleixin els tractats de desarmament nuclear amb la mirada posada en l’abolició total. Segons l’activista mexicà, aquesta pressió no només ha de ser exercida pels activistes per la pau; cal involucrar tota la ciutadania mitjançant l’actualització de la memòria històrica, debilitada en tots aquests anys. Per aquesta raó, aquest Diàleg constitueix una plataforma per a la crida a augmentar el moviment antinuclear de cara a aquest aniversari. No pot repetir-se una tragèdia com aquella mai més.

Rae Street, Campaign for Nuclear Disarmament (Campanya per al Desarmament Nuclear) del Regne Unit, presenta el Projecte del Tribunal Mundial del Regne Unit, l’objectiu del qual és recollir declaracions (de ciutadans de tot el món) per a un món sense armes. Aquesta iniciativa persegueix que es replantegi la plena aplicació del TNP en la conferència que se celebrarà a Nova York el 2005.

Yayoi Tsuchida, de Japan Gensuikyo, afirma que és incontestable l’existència d’infraccions d’aquest tractat i constata la necessitat de redefinir la frontera entre armes nuclears i armes convencionals. Si deixem que els Governs se saltin aquesta frontera, estem perduts. La ponent proposa com a estratègia de treball les campanyes per a l’abolició, per a les quals cedeixen la seva imatge alguns personatges rellevants de l’escena política, artística i esportiva de Japó.

Problemàtica:
Amb l’argument de l’amenaça terrorista de la seguretat nacional, es pretén justificar l’existència d’armes nuclears. Aquestes sí constitueixen una autèntica amenaça. Incompliment del Tractat de No-Proliferació nuclear (TNP).

Proposta:
- Exercir pressió ciutadana sobre els Estats perquè aquests reaccionin. La pressió ha de ser contínua.
- Construir el concepte de seguretat humana
- Replantejar la plena aplicació del TNP en la conferència que se celebrarà a Nova York el 2005.
- Redefinir la frontera entre armes nuclears i armes convencionals.

Bones pràctiques:
Campanyes:
- Projecte del Tribunal Mundial del Regne Unit per recollir declaracions (de ciutadans de tot el món) per un món sense armes.
- Campanyes d’abolició de les armes nuclears (Japó).

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Desarmament (sessió plenària)
 
AS Cap a un món sense violència
 
RS Convenis de desarmament
 
RS Sessió de clausura
 
AS Xarxes civils per conflictes globals
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.