Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Comunicació audiovisual global, diversitat cultural i regulació > Vells mèdia, nous mèdia
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Vells mèdia, nous mèdia
Diàleg de referencia: Comunicació audiovisual global, diversitat cultural i regulació

El text que va presentar aquesta sessió del Diàleg va servir per contextualitzar les aportacions dels ponents. En aquest text de presentació es mostrava com les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) constitueixen una nova via de participació en la vida social, cultural i econòmica. Gràcies al seu caràcter deslocalitzat, les TIC poden convertir-se en una amenaça per als règims autoritaris, i en aquest sentit ofereixen una eina poderosa per a la diversitat social i cultural. Així, els mitjans de comunicació tradicionals han de tenir un paper important en la nova societat de la informació. Tot i això, els nous mitjans s’enfronten a grans obstacles: les infraestructures deficients que hi ha als països i als sectors socials econòmicament menys poderosos o les tradicions culturals que marginen col·lectius sencers en la utilització d’aquests nous mitjans, com és el cas de les dones en molts llocs del món. D’altra banda, la diversitat en els nous mitjans de comunicació també està relacionada amb la possibilitat d’escollir entre diverses aplicacions i solucions informàtiques; per aquest motiu és fonamental desenvolupar el programari de codi obert. En aquest àmbit podria definir-se un nou paper per als organismes reguladors tradicionals. Pel que fa a les aportacions dels ponents, Moussa Keita, president del Conseil Supérieur de la Communication de Mali, va posar de manifest les grans diferències entre el món tecnològic i el que encara no té ni la vella tecnologia. Sense mitjans la diversitat no es pot garantir. Tot arriba per satèl·lit i la pròpia cultura queda malmesa. Keita va apostar per la regulació i l’ajut dels països tecnològicament més desenvolupats. Josep M. Torrent, director general del Consorci Local i Comarcal de Televisió, va mostrar preocupació per l’homogeneïtzació dels mitjans, i va posar de relleu la importància que pot tenir la xarxa local per preservar la diversitat; també va remarcar que es tracta d’una aplicació més barata i exportable. La integració de molta gent passa per aquestes xarxes locals, perquè generen societat i cohesió social. Vicent Partal, director de Vilaweb, va apostar per uns nous mitjans actius oposats a la passivitat dels antics. La credibilitat dels antics mitjans s’està veient afectada per la manipulació econòmica i política. Destaca, en l’opinió de Partal, que hi ha uns nous mitjans que són encara més democràtics i més deslligats de pretensions econòmiques o polìtiques.

Problemàtica:
Els nous mitjans estan molt allunyats dels antics, que ni tan sols es difonen per tot el món, creen més diferències i menys diversitat.

Proposta:
Cal educació per permetre que el consumidor i el ciutadà pugui autoregular el seu consum. Cal diversitat per poder escollir. Cal ajudar a adaptar els nous mitjans a les possibilitats de cada context.

Postures:
Moussa Keita és aplaudit àmpliament. Planteja que cal una regulació i una sèrie d’ajuts per poder combatre els nous mitjans, que ho abracen tot.

Conclusions:
Hi ha una forta i accentuada deficiència en el cas d’aquells països que encara no tenen desplegats els seus antics mitjans de comunicació. La forta inversió econòmica que requereixen els nous mitjans els fan gairebé impossibles.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
AS Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulació
 
IF Un nou concepte de seguretat: Seguretat Humana enfront de Seguretat Nacional
 
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
AS Informació. Poder i ètica en el segle XXI
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.