Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Reunió de joves líders indígenes > Grup de Treball Anglosaxó per avaluar el Programa de Membres Indígenes de Nacions Unides (ONU)
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Grup de Treball Anglosaxó per avaluar el Programa de Membres Indígenes de Nacions Unides (ONU)
Diàleg de referencia: Reunió de joves líders indígenes

Dins la Reunió de Joves Líders Indígenes realitzada en el marc del Fòrum Barcelona 2004, en la qual s’ha avaluat el Programa de Membres Indígenes de Nacions Unides (ONU), patrocinat per l’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU, els participants de parla anglesa han format un dels grups de treball. Aquests participants han dut a terme la formació teòrica i pràctica a Ginebra.

El grup de treball esmentat està integrat pels beneficiaris del Programa següents:

- Wai Linn (comunitat karen, Myanmar)
- Francis Alfred (poble tolo, Illes Salomó)
- Jennifer Williams (poble lakota, EUA)
- Sirjana Subba (poble limbo, Nepal)
- Balahudin (poble kulisusu, Indonèsia)
- Niyara Gafarova (poble tàtar, Crimea, Ucraïna)
- Jimai Montiel (comunitat wayim, Veneçuela)
- Megan Davis (comunitat aborígens wakka-wakka, Austràlia)
- Tracy McHugh (nació siksika, Canadà)
- Cristina Nordling (poble sami, Suècia)


L’avaluació del Programa s’ha dividit en tres parts: aspectes preliminars −preparatius i arribada al lloc del programa−, desenvolupament de l’estada i resultats un cop de retorn al país d’origen.

Aspectes preliminars

En aquest apartat s’han analitzat els preparatius abans de començar el programa, les reaccions de l’entorn familiar i comunitari, i la reacció en arribar a Ginebra.

Pel que fa als preparatius previs, l’avaluació es pot resumir en els punts següents:

Poc temps entre el coneixement de l’acceptació al Programa i la marxa cap a Ginebra, cosa que dificulta l’obtenció de documentació: visats, etc.
Desconeixement del Programa. La majoria coincideixen que no se sabia res del funcionament de l’oficina de Drets Humans, ni dels grups de treball, fins que van arribar a Ginebra. Amb tot, consideren que no era imprescindible saber-ho amb anterioritat. Alguns d’ells van suplir la manca d’informació amb recerques a Internet.
Bona acceptació per part de la pròpia família per desenvolupar el Programa, excepte en algun cas en què s’han posat obstacles, sobretot a les dones.
Sacrifici personal i professional, del qual no es penedeixen. Alguns es van separar definitivament de les seves parelles.


Pel que fa a l’arribada a Ginebra, els punts més destacats pels membres del grup de treball serien:

No haver estat rebuts a l’aeroport.
Dificultats logístiques i falta d’informació. Tot i així, la majoria, excepte en un parell de casos, coincideixen amb la bona organització de l’oficina d’acollida.
Barrera cultural i lingüística. Encara que el programa fos en anglès, el francès és la llengua més parlada fora del recinte de l’ONU, un idioma que els membres d’aquest grup desconeixen.
Falta de líquid monetari a l’hora d’arribar. Això no implica que tots estiguin contents amb els diners assignats a cada participant en el Programa.
Sentiment de nostàlgia, compensat per la unitat i convivència amb altres membres del Programa.
Tots coincideixen en el fet que el Programa els ha generat orgull de treballar per a l’ONU i els proporciona un sentiment de responsabilitat cap a les seves comunitats.

Desenvolupament de l’estada

Aquest apartat es divideix en dos subapartats. El primer tracta sobre el dia a dia en el desenvolupament del Programa. El segon fa referència a les pràctiques realitzades en organismes de l’ONU a Ginebra.

Pel que fa al dia a dia, destaquen els aspectes següents:

Bona adaptació a la ciutat, confort i seguretat. Destaquen la ignorància de la població local sobre els indígenes, ignorància que esdevé actitud paternalista cap a ells o expectació cap al seu exotisme.
Valoren positivament els contactes que estableixen amb altres indígenes actius.


Sobre les pràctiques realitzades, els punts remarcats són:

El temps de durada del programa, que consideren bo.
Es valoren positivament els continguts i les eines proporcionades.
Bons contactes amb diverses ONG i dins l’agència ONU.
Interessant el treball que tots van dur a terme com a speakers list −qui confecciona les llistes per als torns de paraula en les sessions de l’ONU. La queixa, però, és que la feina és complexa, i en contradicció amb la finalitat de la beca, ja que els impedia d’estar atents per seguir els continguts de les discussions.
Bones perspectives com a delegats, com a responsables d’una organització.
Bones perspectives per donar millor sortida als indígenes en tot el món.

Resultats a la tornada

Un cop acabat el Programa de Membres Indígenes de l’ONU, els participants han avaluat les conseqüències en arribar a la seva comunitat d’origen. Els elements destacats han estat:

El valor dels contactes obtinguts.
La major facilitat per trobar feina.
La major implicació en el món indígena i una visió més global dels pobles indígenes.
Més eines i recursos i informació per tractar el tema dels indígenes dins de la seva comunitat i en els organismes de Nacions Unides. Hi ha una queixa generalitzada per no poder endur-se’n al país d’origen tot el material adquirit.
Possibilitat de crear una xarxa de contactes permanents amb altres comunitats indígenes, per intercanviar experiències en informació.
La majoria coincideixen que costa molt trobar espai en la vida quotidiana per mantenir el contacte amb el grup del Programa.
Certa distància amb la comunitat d’origen, en ser considerats diferents per haver estat a l’ONU, distància que s’intenta escurçar, encara que sigui una mica difícil aconseguir-ho.

Tots els membres del grup han coincidit en la necessitat de crear una xarxa de contactes permanent entre els membres del programa i les seves comunitats, per intercanviar experiències i informacions. La trobada de Barcelona s’ha valorat molt positivament.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Renovar el paper de l’ONU envers els indígenes
 
RS Grup de Treball Francòfon per avaluar el Programa de Membres Indígenes de Nacions Unides (ONU)
 
AS Els joves indígenes actuen gràcies a l’ONU
 
NP Els joves indígenes busquen noves fórmules de defensa dels seus drets
 
RS Educació pel desarmament
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.