Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El paper de l´empresa en el segle XXI > Context i procés per a la creació d’empreses
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Context i procés per a la creació d’empreses
Diàleg de referencia: El paper de l´empresa en el segle XXI

En el marc del diàleg general, Josep Pistrui va proposar la participació de tres convidats que reflectiran la seva experiència dins del context polític, social i econòmic en què estem immersos, destacant el paper dels dos actors clau que es veuen involucrats en la situació actual: l’empresari i l’empresa. Dels dos va proposar alguns dels seus trets i característiques:

Empresari:

> capacitat d’avaluar un futur diferent
> estat mental especial que es mostra a través d’un esperit independent
> aptitud per a deixar-se guiar per les oportunitats
> generador de riquesa financera i social
> innovador
> esperit empresarial únic com a porta d’entrada a l’economia i a la responsabilitat social que proporciona


Empresa

> ha d’actuar en el marc d’una normativa
> resistència per part de les empreses existents a noves implantacions
> risc al fracàs


Loic Le Meur

Le Meur
va aportar tota una sèrie d’idees sobre l’esperit empresarial necessari per a no arribar mai a crear una empresa. La seva experiència és que ha creat quatre firmes –que ha venut– relacionades amb Internet abans que fos una moda consolidada com ho és ara. Es manté dins d’aquest món perquè considera que és un sector amb capacitat per a continuar creixent, motiu pel qual n’està projectant una de nova.

En realitat proposa com a eix de les seves consideracions no esperar mai a tenir una idea brillant, ja que no apareixerà mai o poques vegades; aconsella compartir idees amb tercers per tal d’obtenir crítiques constructives i nous punts de vista, deslligar-se i marginar els pessimistes, que no veuen mai el moment de sortir a escena i arriscar-se. Les proposicions al respecte continuen amb la importància de triar alguna cosa dinàmica que ens apassioni (sense arribar al límit), que ens permeti allunyar-nos de la rutina, i opina que la innovació constant aflora com a indispensable. Le Meur va dir finalment que la velocitat i la capacitat d’adaptació són imprescindibles en el context en què es mou actualment l’empresariat: "Si vols fracassar, vés a poc a poc". Aquesta actitud la trasllada a l’àmbit financer-econòmic i té implicacions importants pel que fa a la inversió/desinversió.

Andy Freire

De nacionalitat argentina i resident a Miami, va iniciar la seva intervenció amb una reflexió: Què és emprendre? Per ell –encara que no ho defineix– és el camí que escull en absència d’altres opcions o possibilitats.

El secret d’un emprenedor està en la posada en pràctica de la idea, no en la idea en si. És partidari d’allunyar-se dels pensaments originals i brillants i dur a terme qualsevol idea antiga per posar-la en pràctica d’una manera convenientment reconduïda. Amb relació a la participació dels governs, considera que la seva participació s’hauria de situar en el deixar fer.

El seu únic rol –el dels estats– s’ha de reduir a produir estabilitat i deixar que les coses passin, ja que l’experiència empresarial que tenen no afegeix cap valor.

"El principal energitzant és tenir models i veure emprenedors al teu voltant com a activadors capaços de transmetre inquietuds i plantejar projectes que estiguin disposats a fracassar", va afirmar. La clau no consisteix a fugir dels errors, sinó a enfrontar-s’hi i assumir nous desafiaments.

El fet de conèixer-se un mateix i saber què és el que et motiva s’ha d’unir a una orientació sobre el tipus d’emprenedor existent:

Emprenedor A: el que es rodeja de gent que el supera en coneixements.
Emprenedor B: el que es rodeja de gent inferior.
El primer obliga a superar-se, el segon fracassa.

Pau Collado

També va considerar com l’anterior participant que la decisió que et porta a ser emprenedor pot estar en l’absència d’altres alternatives. Actualment representa 18.000 joves empresaris espanyols a través de la Confederació Espanyola d’Associacions de Joves Empresaris. En aquest cas sí que creu en l’aportació que puguin fer els governs a través dels contactes internacionals.

Va explicitar en la seva intervenció tota una sèrie de barreres que s’han de superar per ser un bon emprenedor, concentrant-les en: les culturals pròpies del país, les socials, administratives, financeres i personals, la qual cosa és igual a un mateix. La predisposició a una forta competència i la competitivitat són els elements bàsics que cal valorar. Altres trets imprescindibles se centren en la capacitat per a obtenir una visió general i global del entorn, veient l’empresa com un tot on hi ha d’estar present l’ètica i la responsabilitat social com a funció inherent a l’exercici de empresari.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Trobada amb emprenedors
 
RS El paper de l’empresa en la recerca de necessitats insatisfetes
 
RS La base de la piràmide com a font d’oportunitats de negoci
 
PO Entrepreneurship, Wealth Creation and Social Responsibility / Hitt, Michael (PDF 114 Kb)   [en]
 
PO The Base of the Pyramid: The Role of Companies in Meeting Unsatisfied Needs / Herman, Gary (PDF 1323 Kb)   [en]
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.