Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Comunicació i diversitat cultural > Concentració i diversitat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Concentració i diversitat
Diàleg de referencia: Comunicació i diversitat cultural

Dins el diàleg «Concentració i diversitat» hi va haver com a expositors tres investigadors argentins. Luis Alfonso Albornoz, Martín Becerra i Juan Calvi exposen tres temàtiques molt relacionades entre elles, centrades en la convergència dels mitjans de comunicació a l’Amèrica Llatina i l’impacte de les TIC en la producció de les indústries culturals. Amb els noms de «La digitalización de las industrias culturales», «La concentración infocomunicacional como barrera: el caso de América Latina» i «The copyright. Industries vs. The file sharing systems in Internet», fan una descripció general en què es ressalta la reducció de la diversitat cultural en les informacions, producte de la concentració dels poders ideològics i econòmics. Es destaca la importància dels mitjans «locals» davant dels transnacionals, si bé això contrasta amb el procés actual que tendeix cap a la fusió de grans empreses estrangeres amb petits mitjans locals, cosa que redueix cada vegada més la possibilitat que les minories tinguin veu en les informacions. Pel que fa a les TIC, especialment Internet, Calvi arriba a la conclusió que, tot i que es va dir que es produiria una revolució, el que s’està produint és una evolució dels vells mitjans a noves formes de difusió, no necessàriament deixant morir els tradicionals suports comunicacionals. El problema rau ara en la legislació relativa a Internet, que porta anys de debat; encara no s’ha arribat a acords favorables, ni per al públic, ni per a l’esperit lliure de la xarxa, ni per a les empreses multimèdia.

Problemàtica:
La concentració de poders ideològics i econòmics resulta clau per a la representació de la diversitat a l’Amèrica Llatina.

Proposta:
El suposat espai que lliuren les TIC pot cobrir l’espai esbiaixat pels mitjans tradicionals.

Postures:
Tots tres investigadors coincideixen a dir que el finançament dels mitjans marca notablement la seva concentració i que l’espai que obre Internet es pot aprofitar en pro d’una representativitat més gran, encara que sí que és urgent legislar la xarxa.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulació
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
RS Tema 2: Existeix una cultura global? La globalització dels mitjans i la cultura de les societats
 
AS Informació. Poder i ètica en el segle XXI
 
IF Xarxes culturals per fer front a la mundialització cultural
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.