Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones > Les dones i les religions
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Les dones i les religions
Diàleg de referencia: Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

La ponent Fatima Taleb no va poder assistir a la sessió. Va moderar el debat Sefa Amell. L’absència de la ponent va obligar a un canvi de dinàmica que va fomentar una alta participació del públic assistent a la sessió, la qual es va convertir en un autèntic diàleg. La major part de l’auditori es va identificar com a pertanyent a la religió catòlica; per aquest motiu, la majoria de les qüestions que es van plantejar van tractar d’aspectes que pertoquen a aquesta religió.

Algunes de les qüestions que preocupen són:
1. Quin paper té la dona al si de l’Església catòlica? Es pot arribar a una paritat? Quines alternatives ens poden ajudar a trencar la cuirassa que no permet a les dones accedir a les instàncies de decisió en el marc de l’Església? Les dones han de lluitar per obtenir un paper decisiu dins de l’Església. «Quan no quedi cap vocació, ens cridaran; però nosaltres volem entrar per la porta gran. Estem cansades de fer el que no volen fer els homes», va manifestar una dona gran que hi havia entre el públic. Apoderament.
2. Fins a quin punt té vigència el model de la Mare de Déu? Cap dona real no s’hi pot identificar i, no obstant això, ha estat utilitzat per tenir sotmeses moltes generacions de cristianes.
3. Va sortir a la palestra el tema de la imatge de la divinitat. Per què es continua identificant la divinitat amb una imatge masculina? «Necessitem imatges del que és diví que siguin femenines», van aportar algunes veus.
4. Es van abordar qüestions relacionades amb el dogmatisme eclesiàstic. Què s’ha de fer amb el conservadorisme de l’Església en relació amb el control de la reproducció?
5. Es va denunciar la història de complicitat que tenen els líders religiosos per silenciar la violència, com ara maltractaments o abusos sexuals, exercida contra dones i nens. Entre els assistents es trobava Riane Eisler, que va presentar com a iniciativa la creació d’una aliança espiritual contra la violència a dones i nens.

«Hem de fer coses creatives allà on tinguem accés, fer-nos visibles allà on puguem canviar les estructures establertes. No cal que reproduïm el mateix procediment de canvi que fins al moment s’ha portat a terme.» Aquesta va ser la veu del públic que va tancar la sessió.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
RS Salutació de benvinguda
 
RS Avenç dels drets polítics i socials de la dona.
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
RS Homes i dones: com sortim del patriarcat?
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.