Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Dimensions de la pau, la política i l’esperit
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Dimensions de la pau, la política i l’esperit
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Jonathan Granoff és un veterà del moviment per la pau i la unitat, amb especial èmfasi en el diàleg interfaith, la defensa dels drets i llibertats fonamentals i el desarmament nuclear. Actualment, presideix l'Institut Global per a la Seguretat. La seva xerrada es va centrar en l'ètica que ha d’inspirar tant el diàleg interreligiós, com el concepte global de seguretat i de les relacions internacionals. Per a ell no són fenòmens deslligats i resulta possible parlar del segon fenomen a partir d'un llenguatge inspirat en el diàleg interfaith o interreligiós.

A mesura que va avançar la ponència, es van incorporar les veus d'alguns ponents d'altres sessions que es trobaven entre el públic, com Jane Goodall i el Dr. Seyed Ali Kianfar, i es va obrir així un torn de preguntes del qual van emergir diversos temes de debat que esmentarem més endavant.

Granoff va començar dient que les nacions haurien de tractar les altres nacions com desitgen que les tractin a elles. Si una nació actua d'una determinada manera, les altres també haurien de poder fer-ho. D'altra banda, el concepte de seguretat global que haurien d’utilitzar totes les nacions hauria de partir d'una definició àmplia de seguretat, això és, una definició que inclogui les realitats de la pobresa, la fam, l'ús d'armament convencional, etc., que pateix el món.

Les qualitats egoistes que semblen imperar entre els éssers humans a l'època actual, si bé entorpeixen la realització d'aquests ideals d'igualtat i solidaritat, no són les úniques que posseeix l'ésser humà. “El poder per lluitar contra el jo i la por que mouen ara mateix el món resideix dins de nosaltres mateixos”. Per a Granoff, la propensió natural de les persones és de preocupar-se pels altres.

Granoff va criticar els mitjans de comunicació per perpetuar d'alguna manera l'estat d'horrors en el qual vivim, a l'informar exclusivament sobre esdeveniments de conflictes i violència. Va traçar un paral·lel amb l'escassa atenció pública que rep la diplomàcia, la qual precisament té per objectiu evitar que succeeixin aquestes coses.

En el torn de preguntes, es va parlar del problema recurrent de com connectar l'àmbit local amb la realitat global en la qual vivim. Alguns activistes que es trobaven a la sala, començant pel mateix Granoff, van reconèixer que no hi ha fórmules ni estratègies universals, però van ressaltar la idea que fins i tot els líders de la política mundial són éssers humans i, per tant, susceptibles d'escoltar i commoure's amb els problemes i les injustícies que se'ls transmetin.

Jane Goodall, després de dècades dedicades a la causa dels ximpanzés salvatges, va reiterar la idea que només es pot confiar que, a poc a poc i amb molta paciència, “un a un”, aconseguim moure les persones i canviar les coses.

Pel Dr. Seyed Ali Kianfar, el qual un cop més es va expressar en el to poètic característic de la tradició sufí, tot seria més fàcil si parléssim amb “el llenguatge del cor”. “Si aprenguéssim aquest llenguatge, no necessitaríem res més, perquè ens podríem comunicar”.

Problemàtica:
Les dimensions espirituals del pacifisme i de la política internacional en l'era de la globalització.

Proposta:
Crear un nou llenguatge inspirat en l'espiritualitat intrínseca de tot ésser humà, amb el qual comunicar-se i dialogar sobre temes que durant molt temps han estat tractats de manera secular, com les relacions internacionals i la seguretat global. Mantenir una definició àmplia del concepte de seguretat global que no es refereixi únicament a l'armament nuclear i que inclogui també aspectes socioeconòmics i d'armament convencional.

Conclusions:
És possible ser un líder polític internacional en temes no necessàriament religiosos ni espirituals com Jonathan Granoff i, no obstant això, parlar des d'una perspectiva espiritual i abordar temes com la diplomàcia i el desarmament nuclear. Potser una nova manera de fer diplomàcia, apel·lant al cor dels interlocutors?

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF No a la violència en nom de Déu. Autocrítica i transformació
 
IF La cultura de la mediació
 
RS Diàleg amb Marguerite Barankitse
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
RS Diàleg amb Naresh Dadhich
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.