Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Moviments socials, l’impuls a les organitzacions internacionals
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Moviments socials, l’impuls a les organitzacions internacionals
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

En vista de la ineficàcia del sistema internacional de protecció dels drets humans i del rol qüestionat d’organismes com l’Organització Mundial del Comerç (OMC), el Fons Monetari Internacional (FMI) o el Banc Mundial (BM), els moviments socials i les ONG han pres la iniciativa i treballen pel seu compte per democratitzar la globalització. Sovint, aquests moviments i organitzacions treballen en xarxa amb organitzacions d’altres països, per canviar allò que no veuen just i influir en les grans institucions internacionals.

Les institucions internacionals s’han mostrat incapaces de governar. En vista de la ineficàcia del sistema internacional de protecció dels drets humans i del rol dubtós d’organismes com l’Organització Mundial del Comerç (OMC), el Fons Monetari Internacional (FMI) o el Banc Mundial (BM), els moviments socials han pres la iniciativa i estan treballant pel seu compte per democratitzar la globalització. Han creat ONG i associacions diverses que treballen, sovint en xarxa amb organitzacions d’altres països, per canviar allò que no veuen just. La seva feina fa pressió perquè els organismes internacionals oficials es democratitzin i permetin més participació i donin el poder de decisió que els pertoca als països en desenvolupament. Reclamen, a banda, molta més transparència i un canvi de visió ideològica d’organismes com el FMI o el BM. Aquests organismes internacionals han de tenir en compte els aspectes socials i polítics, més enllà dels econòmics, i han d’establir un diàleg permanent amb la població civil.

Problemàtica:
Els organismes internacionals no es posicionen decididament i s’han mostrat ineficaços a l’hora de defensar els drets humans i de garantir que tots els pobles puguin ser democràtics i desenvolupar-se en pau. Per tant, la societat civil ha hagut de fer pressió i prendre la iniciativa per trobar solucions a aquesta realitat. Per això s’ha organitzat amb molta empenta per fer sentir la seva veu i reclamar el seu vot, tot funcionant com a motor de les organitzacions internacionals.

Proposta:
En paraules del president del Consell de la Joventut de Barcelona, Fabián Mohedano, “els joves han de construir un món que camini cap a una globalització justa”. Això significa reconvertir la globalització en una oportunitat també per als més desafavorits o, el que és el mateix, en una globalització de drets que disminueixi les desigualtats. Hem recuperat la passió per canviar el món. Ara cal que, a banda de la nova societat civil, l’altra part també s’hi esforci. Necessitem una nova cultura de la confiança per a creure que podem capgirar la situació. Cal, també, generar nous actors regionals i renovar les institucions internacionals.

Postures:
Carlos Pérez del Castillo, ambaixador de la delegació permanent d’Uruguai a les Nacions Unides. Anna Maria Garriga, responsable de relacions internacionals de l’Associació per a la taxació de les transaccions per l’ajuda al ciutadà (ATTAC). Fabián Mohedano, president del Consell de la Joventut de Barcelona.

Bones pràctiques:
La taxa Tobin és una de les propostes més concretes dels moviments socials per a recuperar el control democràtic dels mercats financers internacionals. Es tracta d’una taxa del 0,1% sobre les transaccions financeres que permetria lluitar contra l’especulació i redistribuir la riquesa al món. Aquesta iniciativa social va ser exposada durant la sessió autogestionada “Com regular democràticament els mercats financers?” per Anna Maria Garriga, responsable de relacions internacionals de l’Associació per a la taxació de les transaccions per l’ajuda al ciutadà (ATTAC).

Conclusions:
Cal treballar junts, encapçalats per l’empenta dels moviments socials, per tal que el desenvolupament esdevingui no només creixement, sinó un procés real de transformació social.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Arquitectura institucional per una democràcia mundial
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
RS La globalització. Democràcia i ciutadania globals
 
IF Una acció responsable per a aconseguir el canvi
 
IF Cultura de la participació