Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > El VIH/SIDA en el llenguatge de la cultura
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
El VIH/SIDA en el llenguatge de la cultura
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

És un fet que la SIDA és una malaltia que es pot prevenir, però llavors sorgeixen les xifres:
- 40 milions d'infectats l'any 2003

- 3 milions de persones van morir de la SIDA el 2003

- El sector més afectat és entre els 15 i 24 anys

- El 50% dels infectats són dones

- 5 milions de persones es van veure afectades per la SIDA el 2003

- 15.000 persones s'infecten dia a dia

- 700.000 nens entre 0 i 14 anys es van infectar el 2003

Si us plau, recordeu aquestes xifres i digueu-les als vostres amics”, diu Reiko Yoshida, antropòloga i membre de la UNESCO, a un grup de joves reunits per parlar del VIH/SIDA en el llenguatge de la cultura, en el marc del Festival de la Joventut del Fòrum de les Cultures. Tenint en compte les xifres, comenta Yoshida: “El món no està fent tot el que cal per sensibilitzar sobre una malaltia que es pot prevenir”. El VIH no és només una qüestió mèdica, sinó també sociopolítica i cultural, tenint en compte que la cultura ho és tot: les estructures de comunicació, els sistemes de valors, etc. No es tracta d'un ens estàtic sinó dinàmic, evoluciona constantment i les persones poden influir en el canvi.

La infecció afecta tothom, estiguis o no infectat, comenten en un documental sobre sexualitat i SIDA joves de Sud-àfrica. Allí, el 60% dels joves que tenen 15 anys avui s'infectarà de la SIDA. Les noies s'infecten abans i moren abans que els nois. Tots els joves del documental destaquen que és positiu parlar-ne amb altres joves i posicionar-se davant el tema. “Jo no puc canviar el passat, però sí el futur”, diu una de les noies. “Nosaltres tenim un futur i el volem”, comenta un dels nois mentre un altre assegura: “Si podem canviar nosaltres, podem canviar el país”.

En el cas de la SIDA s'empra un llenguatge violent, ja que es diu que és una malaltia de gais o que l'ús de condons està relacionat amb la infidelitat o amb els treballadors del sexe. El VIH és violència dirigida als joves entre 15 i 25 anys, perquè ells no estan preparats per als prejudicis i la ignorància. La societat en general pensa que els joves no han de tenir relacions sexuals.

Els joves participants en aquest diàleg aporten les seves idees sobre allò que consideren necessari per a una millor prevenció, comunicació i coneixement de la SIDA. Reunits en grups de diferents nacionalitats, responen algunes de les preguntes que els planteja Reiko des de l'experiència dels seus països. Consideren que tot i conèixer els riscos, els preservatius no s’utilitzen per motius diversos: s'assimilen amb el món homosexual, per qüestions morals o religioses, per incomoditat, per ser cars, no els interessa utilitzar-los, els encanta el risc, per rebuig de la parella, perquè impliquen infidelitat o bé per falta de comunicació.

També suggereixen l'abstinència, fet que reconeixen poc factible, i com a conseqüència, la fidelitat. Però sobretot conclouen que els millors mètodes de prevenció són l'educació des de l'escola o des de la família, la informació des d'organitzacions o llocs web i les converses entre joves, d'igual a igual, amb les mateixes vergonyes i dubtes sobre el tema.

La UNESCO treballa la prevenció de la SIDA des de cinc àmbits: cultura, educació, ciències socials, ciència i comunicació i informació. Des de l'àmbit de la cultura en particular, amb programes de prevenció i cures de la SIDA. Han realitzat manuals i programes en els quals el públic pot participar i veure com se sent discriminat. Així mateix, treballen amb persones de diferents àmbits (religiosos, musicals, etc.).

Problemàtica:
El VIH/SIDA en els joves.

Proposta:
La comunicació entre joves es un mètode molt efectiu.

Postures:
Fidelitat, abstinència, us de mètodes preventius (preservatius).

Conclusions:
Desenvolupar el paper de líders d’opinió i conscienciar altres sobre el tema.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS VIH/SIDA i diversitat cultural: un diàleg entre Nord i Sud
 
RS Accés a les intervencions en salut
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
RS L’estat de la salut en el món i els seus determinants
 
RS Intervencions en salut
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.