Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Diàleg Orient-Occident > Ètica i globalització: valors globals, valors locals- Debat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Ètica i globalització: valors globals, valors locals- Debat
Diàleg de referencia: Diàleg Orient-Occident

Modera el debat Jonathan Story.

Willy Wo-Lap Lam denuncia el control que existeix al seu país sobre els mitjans. Exposa com a exemple la pressió que ha exercit el govern xinès perquè els mitjans no donin suport als partits democràtics de cara a les properes eleccions de setembre. A més, posa de manifest l’enorme contrast que existeix al seu país entre un àmbit econòmic molt liberalitzat i altres parcel·les que estan enormement controlades per les autoritats, l’exemple més destacable de les quals són els mitjans de comunicació.

Aquest control dels mitjans no és l’únic al seu país, sinó que l’administració Bush també ha realitzat una campanya duríssima de control mediàtic a l’Iraq. Diu: “A menys que hi hagi un ordre mundial dels mitjans de comunicació, hi ha d’haver grans organitzacions i/o empreses que no estiguin controlades per les autoritats que donin informació de forma unilateral”.

En quant al tema dels valors, considera que l’enfortiment de les tradicions davant els valors occidentals serà complicat, degut precisament a les pressions occidentals. Diu: “Serà interessant veure com es planteja el buit espiritual”.

Jusuf Wanandi remarca que els valors relacionats amb el procés d’integració que està vivint Àsia estan enormement vinculats al procés d’integració econòmica. Denuncia la imposició de valors occidentals i relaciona aquest fet amb l’abandó de les tradicions per part de les noves generacions. A més, considera que l’“antiamericanisme” és conseqüència de la unilateralitat i arrogància dels Estats Units d’Amèrica. D’altra banda, està convençut que l’extremisme pot ser superat mitjançant la democràcia. Finalment, les respostes a l’extremisme islàmic no sónn fàcils, des del seu punt de vista, pel fet que està molt organitzat, i proposa l’islamisme moderat com a remei per a apaivagar l’extremisme islàmic.

Ambrose King evidencia que els valors occidentals formen part de les noves generacions de molts països asiàtics i que allí recau una bona base per al diàleg. Recalca que a la Xina s’exerceix un control molt fort sobre la població i sobre els mitjans de comunicació.

Story recorda la importància d’estendre els valors democràtics. Davant la pregunta sobre quins valors occidentals exportaria a Orient, respon breument mitjançant tres punts:

1) No exclusió cultural. Refusar els nacionalismes en blocs. 2) Tolerància i límits de la tolerància davant el dogmatisme. 3) La Constitució Europea juga un paper clau a l’hora de palesar els valors.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
IF La concentració de mitjans i el control polític posen en crisi la qualitat de la informació i l’ètica del periodista
 
AS Diàleg Orient-Occident
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.