Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals > Turisme cultural com a element de desenvolupament humà i econòmic
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Turisme cultural com a element de desenvolupament humà i econòmic
Diàleg de referencia: Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals

La cultura s'està convertint cada vegada més no sols en una eina per al desenvolupament humà, sinó també en una font de desenvolupament econòmic. El creixement del turisme cultural ha col·locat molts elements de patrimoni tangible i intangible al servei de la indústria global del turisme, que ha estimulat el creixement econòmic en moltes regions.

Problemàtica:
La World Tourism Organisation (WTO) pronostica que l'any 2020 hi haurà 1,6 bilions de turistes internacionals, gairebé el doble dels actuals 700 milions per any. Amb aquest creixement es tracta de bones notícies per a la indústria del turisme i per a les comunitats locals que busquen fonts de desenvolupament econòmic. Aquest desenvolupament, però, també comporta costos mediambientals, socials i culturals. - Així com la cultura local es converteix en una cosa per ser «consumida» per turistes, aquest fet planteja qüestions importants sobre les relacions entre els turistes com a consumidors i la gent local com a productors d'experiències culturals. - ¿En quin punt comença el turisme cultural a desvirtuar la riquesa cultural i la vitalitat dels llocs que visiten els turistes? - La selecció i l'ús de símbols culturals per al turisme normalment es fa fora d'estructures democràtiques i sense consultar els membres de la cultura representada. - El problema és que hi ha pocs indicadors que puguin ajudar-nos a analitzar les repercussions del turisme en els drets culturals o viceversa.

Proposta:
Grez Richards es refereix a la visió d'Eduardo Delgado per afirmar que el nou turisme cultural s'ha de basar en la diversitat (cultura i creativitat), en la interactivitat (confiança) i en el context (distinció). Michael Hall parla de la importància de sentir-se orgullós de la pròpia cultura, com també de buscar fórmules per satisfer els qui no es consideren turistes.

Postures:
Greg Richards, doctorat en geografia, coordinador de programes de la Fundació Interarts i investigador de la relació entre turisme i cultura a Catalunya, afirma que drets culturals i turisme poden entrar en conflicte, però no és inevitable; que el context canviant del turisme i dels drets culturals indica que hem de crear noves visions; que aquestes visions s'han de basar en categories flexibles; i que el turisme també pot ser una eina per incrementar la comprensió. Segons Michael Hall, professor del Departament de Turisme de la Universitat d'Otago (Nova Zelanda), el turisme és una part ineludible de la cultura, i cal reflexionar sobre els seus límits. L'alta mobilitat de les persones en el món i la connexió a diferents llocs cada vegada és més freqüent. Davant aquesta situació, cal repensar el concepte mateix de turisme. A vegades critiquem la globalització, però en el terreny personal fem coses per reforçar-la. Hall afirma: «Jo sóc el primer que ho fa.» També invita a tenir en compte que «veiem la realitat des d'una perspectiva de classe mitjana i de raça blanca». Florence Ian analitza la política de turisme cultural de la ciutat de Macau amb el lema «Ciutat de cultura o Montecarlo a la Xina?». Segons Ian, el govern promou Macau com a lloc cultural, però més del 60% de les persones prefereixen la zona com un lloc d'esbarjo.

Bones pràctiques:
Greg Richards destaca com a bona pràctica la de la ciutat de Barcelona, perquè ha privilegiat la cultura, cosa que atreu els turistes.

Conclusions:
En contrast amb la visió pessimista de la relació entre cultura i turisme, molts observadors també en destaquen les influències positives, principalment el fet de crear contactes i comunicació intercultural, com també comprensió entre les persones. A més, es considera que el turisme pot ajudar a mantenir la diversitat cultural, donant suport a pràctiques culturals que, si no, desapareixerien.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
RS Sostenibilitat turística en el patrimoni natural
 
RS Cerimònia d’obertura Diàleg Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible
 
IF Sostenibilitat urbana
 
RS Construint les destinacions sostenibles del futur