Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Moviments humans i immigració > Remeses i desenvolupament econòmic bilateral
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Remeses i desenvolupament econòmic bilateral
Diàleg de referencia: Moviments humans i immigració

Els fluxos migratoris, a través de la força laboral, contribueixen no sols a la sostenibilitat econòmica de les societats receptores a través de les seves aportacions socials, sinó que també són una font de desenvolupament per als països d'origen, ja que les remeses enviades constitueixen el suport econòmic de moltes famílies. Els diners enviats per aquests treballadors esdevenen, a més, una font de finançament extern per al desenvolupament dels països d'origen.

En matèria econòmica, els immigrants són el suport econòmic per a moltes famílies i comunitats a través de les remeses de diners enviats.

L'enviament de remeses, però, en molts casos esdevé una font de desenvolupament a través de la inversió en la construcció o el comerç. El 60% dels immigrants llatinoamericans envien diners als seus països d'origen que, al seu torn, generen el mateix percentatge dels ingressos de les famílies d'aquestes països, mentre que aquesta quantitat només representa el 10% del que generen en guanys els països rics. Un altre dels exemples que serveixen per quantificar l'impacte econòmic de les remeses es dóna al Marroc , on les transferències dels emigrants ajuden al manteniment i desenvolupament d'1.200.000 persones . El país en què els immigrants envien més remeses és els Estats Units , on es transfereixen 28.400 milions de dòlars anuals, dels quals 14 milions són d'immigrants mexicans.

« En algunes regions del món, aquestes remeses superen les inversions estrangeres o les ajudes per al desenvolupament », va sostenir la directora gerent del Banc Mundial, Mamphela Ramphele , la qual, al seu torn, ha afirmat que es calcula que el 2005 s'enviaran remeses per un valor de 100 milions de dòlars .

La situació irregular de molts immigrants fa que l'enviament de les remeses no estigui reglamentat i sovint han de pagar comissions molt altes (del 20%) perquè els diners arribin a destinació. Aquestes remeses col·laboraran en el desenvolupament global de les societats i ajudaran a descomprimir la situació complexa dels països emissors de migracions.

Ara bé, aquesta font de creixement que genera el flux migratori per a les seves societats d'origen també fomenta el desenvolupament als països receptors, ja que la seva força de treball ocupa un espai que la societat d'origen no pot omplir.

El síndic de greuges, Rafael Ribó , va sostenir que els immigrants envien més diners per al desenvolupament als seus països d'origen que no pas el nord inverteix en el sud i ha afegit que en a Espanya “« no ens podem oblidar que la Seguretat Social comença a estar sostinguda per les cotitzacions de la població immigrant ».

Problemàtica:
Les remeses generen una font de desenvolupament per a les societats emissores de migracions, però les condicions en què es fan, producte de la situació irregular de molts immigrants i de l'abús en els percentatges de moltes empreses que envien diners, obstaculitzen aquesta font de desenvolupament. La situació d'irregularitat de molts treballadors immigrants afavoreix l'explotació dels empresaris i això va en perjudici de l'economia del país d'origen.

Proposta:
Crear estructures financeres que permetin més llibertat en el flux de remeses, ja que aquestes constitueixen un impuls important per combatre la pobresa global i fomentar el desenvolupament. Regularitzar els treballadors immigrants en situació irregular..

Postures:
Mamphela Ramphele, directora gerente del Banco Mundial.
Rafael Ribó, Síndico de Greuges.
Jorge Santíbañez, Colegio de la Frontera Norte de México.

Conclusions:
Els fluxos migratoris afavoreixen el desenvolupament en les societats receptores amb les seves aportacions laborals com també en les societats emissores amb l'enviament de remeses. La situació irregular de molts immigrants afavoreix l'especulació, l'explotació i perjudica el desenvolupament de les societats. Per això cal regularitzar les situacions dels immigrants que estan en situacions laborals irregulars, com també crear estructures financeres que permetin més llibertat en l'enviament de remeses.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
IF Model de creixement econòmic en xarxa
 
RS Respostes polítiques a les migracions irregulars i al tràfic de persones
 
IF Migracions, suport de l'equilibri demogràfic.
 
RS Desenvolupament de vincles comunitaris