Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Pobresa, microcrèdits i desenvolupament > Microcrèdits a països desenvolupats / L’extensió de la xarxa social als més pobres
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Microcrèdits a països desenvolupats / L’extensió de la xarxa social als més pobres
Diàleg de referencia: Pobresa, microcrèdits i desenvolupament

En la segona part del dia es va debatre la rellevància dels microcrèdits a països desenvolupats com Espanya i França. La presidenta de l’associació privada ADIE (sigles en francès de l’Associació per al Dret a la Iniciativa Econòmica), Maria Nowak, va remarcar la importància d’aquest tipus de crèdits, a l’abast de persones amb menys recursos que tradicionalment no aconsegueixen préstecs dels bancs comercials, com "una alternativa dinàmica a la protecció social" facilitada pel sistema de benestar a molts països.

Nowak va justificar que, a la llarga, invertir en l’ajuda a aquest segment de la societat a crear la seva pròpia empresa –uns 2.000 €– no només beneficiaria l’individu sinó que també reduiria l’actual cost de 18.000 € per a mantenir un desocupat a França.

L’organització fa aquesta activitat des de 1998 i ha aconseguit 25.000 préstecs i donat suport a la creació de 22.000 empreses. ADIE es beneficia d’un fons de garantia pública del govern francès i també de la Unió Europea, suports que continuen sent crucials per a la viabilitat del seu programa de reinserció laboral.

Aquest tipus d’iniciativa està menys estesa a Espanya, on segons el director d’Un Sol Món de la Caixa de Catalunya, Ángel Font, s’han fet 2.000 concessions, més d’una quarta part d’elles a Catalunya. Els dos principals requisits per a accedir a un microcrèdit al nostre país són tenir una idea de negoci i no tenir cap garantia de crèdit, com ara un aval o una propietat. El perfil del client és en més del 60% dels casos una dona i més del 50% procedeixen de la comunitat immigrant, els quals poden arribar a demanar 9.000 € a tres anys a un interès del 6%.

El futur del microcrèdit a països de l’OCDE com Espanya o França presenta oportunitats d’ocupació a les persones amb menys recursos, però encara afronta reptes com la complexa regulació bancària, riscos d’impagament, el continu suport als emprenedors que han tingut èxit o la falta d’interès del sector financer per desenvolupar aquesta modalitat de préstec.

Durant la segona sessió plenària de la tarda, dedicada a l’extensió de la xarxa social als més pobres –iniciatives bottom up (Grameen II) i top down, es va fer referència a la presència del microcrèdit als països en vies de desenvolupament com ara Bangla Desh, on el professor Muhammad Yunus va ser el primer a considerar que als pobres també se’ls podia donar crèdits. El seu Grameen Bank (GB), operatiu des de fa unes tres dècades, és el gran exemple de l’èxit d’aquest tipus de finançament amb 2,4 milions de clients, que ara consolida la seva metodologia prestatària i d’estalvis mitjançant el que anomenen Grameen II.

Es tracta d’una nova visió dels microcrèdits per a aconseguir més flexibilitat en la concessió dels crèdits, ja que la pobresa no només afecta les dones, un 95% dels clients de GB. Concebut inicialment com una contribució al desenvolupament i a l’eradicació de la pobresa, GB s’enfronta a reptes com ara desenvolupar la capacitat econòmica dels captaires, donar suport a l’educació dels fills de mares que es van beneficiar d’un préstec o crear centres hospitalaris.

Grameen II posa en pràctica un sistema de concessionaris bancaris on cada entitat local ha de captar fons i clients seguint els criteris del microcrèdit GB. Un sistema de 5 estrelles serveix per a mantenir un control de qualitat tant de l’oficina com de la persona que accedeix al crèdit. El client idoni haurà passat per l’avaluació de les seves necessitats per part d’un agent que el visita a casa. Yunus creu que el nivell de confiança i responsabilitat individual atorgat a un nou client és la clau que la majoria s’esforci per tornar els diners.

Entre els programes de Grameen II es troben beques i préstecs d’estudi, la condició de garant dels productes que venen els captaires i projeccions de centres sanitaris bàsics per als pobres.

Jacques Attali de Planet Finance va remarcar que el microcrèdit és una eina fonamental per a crear autoocupació i treball. També va comentar que encara hi ha dificultats per a estendre el microcrèdit en alguns països en vies de desenvolupament, on el context polític, religiós i els aranzels comercials impedeixen el desenvolupament empresarial dels pobres. Planet Finance es va veure com l’equivalent de Moody & Poors, l’agència d’avaluació de crèdit internacional dels bancs comercials, per als bancs de microcrèdit del món. També va remarcar que el microfinançament servia per a eradicar la violència i que té "un important paper geopolític dins de la globalització".

Problemàtica:
1.- Microcrèdits a països desenvolupats: una idea que encara no ha agafat força però que s’està desenvolupant per mitjà d’iniciatives privades i també per part de bancs comercials tradicionals.
2.- Microcrèdit a països en vies de desenvolupament. Es presenta l’èxit de Grameen Bank, que després de 30 anys de desenvolupament s’enfronta a nous reptes, com ara fer un seguiment dels fills de les primeres dones que es van beneficiar dels préstecs, oferir un suport bàsic de salut o ajudar alguns sectors exclosos de la societat, com ara els captaires.

Proposta:
1.- Fomentar los microcréditos como una alternativa a la protección social (ADIE). Impulsar más inicativas en Europa por parte de bancos comerciales o sus fundaciones (Caixa Catalunya, Un Sol Món).
2.- Grameen Bank se enfrenta al reto de continuar el valor social de los microcréditos, como un método de desarrollo del 'tercer' mundo basado en la autosuficiencia. La propuesta por parte de GB es mantener el optimismo, fé y programas de Microcréidito y su capacidad de empoderar a los pobres.1.- Fomentar els microcrèdits com una alternativa a la protecció social (ADIE). Impulsar més iniciatives a Europa per part de bancs comercials o les seves fundacions (Caixa de Catalunya, Un Sol Món).
2.- Grameen Bank s’enfronta al repte de continuar amb el valor social dels microcrèdits com un mètode de desenvolupament del “tercer” món basat en l’autosuficiència. La proposta per part de GB és mantenir l’optimisme, la fe, els programes de microcrèdit i la seva capacitat d’apoderar els pobres.

Postures:
Nowak: MC com a alternativa a la dinàmica de la protecció oficial a països europeus on hi ha l’estat del benestar. Yunus: pare del microcrèdit, va reforçar aquesta idea a través de les propostes de Grameen II.

Conclusions:
Els reptes a països desenvolupats (PD) i en vies de desenvolupament (VD) són diferents, segons les seves necessitats. En aquests dos llocs ha estat possible desenvolupar el microcrèdit que, partint d’una consciència social d’ajudar els exclosos del món financer, s’està establint com una sòlida proposta de desenvolupament econòmic i social.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Desenvolupar la “base de la piràmide” com a oportunitat de negoci
 
RS Treball juvenil en la lluita contra les drogues a la selva del Perú
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
IF Emprenedor social
 
AS El paper de l’empresa al segle XXI
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.