Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > L´aigua: vida i seguretat > Una gestió ecosistèmica de l’aigua vs. la seva explotació com a producte.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Una gestió ecosistèmica de l’aigua vs. la seva explotació com a producte.
Diàleg de referencia: L´aigua: vida i seguretat

Hem fracassat en la gestió sostenible de l’aigua, pel fet de tractar l’aigua com un producte més, subjecte a les tendències neoliberals i globalitzadores del mercat. Ara es tracta d’assegurar l’aigua-vida per a aquella cinquena part de la humanitat que no en té prou per a les seves necessitats bàsiques, a partir d’una nova gestió local i pública de l’aigua com a part integrant d’un ecosistema, perquè preservar la biodiversitat és garantir la sostenibilitat de l’aigua com a recurs natural en el futur.

Un dels principals impulsors d’aquest nou enfocament és el president de la Fundación Nueva Cultura del Agua, Pedro Arrojo, qui sintetitza aquesta nova cultura amb el símil següent: «Hem de deixar de fer gestió fustera i passar a gestionar tot el bosc.» És a dir, s’ha de passar de «gestionar el recurs a gestionar tot l’ecosistema».

Per a Pedro Arrojo, la visió utilitarista a curt termini, imperant fins ara, d’aquest recurs natural «ni tan sols ha estat econòmica, ni economicista; ha estat una simple mitificació productivista dels grups de pressió que ens han volgut fer creure que és un desastre que els rius aboquin les seves aigües al mar». «Tampoc no és vàlid el principi que qui contamina paga. Ni pagant, i que pagui per descontaminar», va afegir.

Arrojo, president d’aquesta institució, una de les principals activistes contra el Pla Hidrològic Nacional que preveu el transvasament de l’Ebre, va resumir en la sessió de cloenda del diàleg «Aigua: vida i seguretat», l’opinió de la majoria dels ponents en plantejar que «hem acceptat l’esquema que el que és prioritari és produir agricultura o indústria, abans que drets humans». «S’ha de passar de la prioritat productivista per si mateixa a la prioritat de la sostenibilitat.»

La nova cultura de l’aigua, defensada per la major part del Comitè de Savis de l’Aigua i reflectida en els principis fonamentals del Conveni Global sobre el Dret a l’Aigua, propugna una gestió pública, transparent i amb la participació de tots els agents socials locals implicats «de baix a dalt», per garantir l’aigua-vida (els 40-50 litres diaris per a les necessitats bàsiques) com a dret humà fonamental i inalienable.

En paraules de Pedro Arrojo, la nova cultura de l’aigua, la nova cultura del desenvolupament sostenible, reclama una gestió d’aquest recurs natural «socialment equitativa, econòmicament viable i ecològicament sostenible».

Problemàtica:
Una cinquena part de la humanitat està mancada de l’aigua mínima per a les seves necessitats bàsiques, no perquè en falti sinó per una mala gestió. I a més, la sobreexplotació i la contaminació està acabant amb els ecosistemes, que garanteixen la sostenibilitat de l’aigua en el futur.

Proposta:
Una nova gestió ecosistèmica de l’aigua comptant amb tots els agents locals implicats «de baix a dalt». Aquesta nova mentalitat s’ha de fer arribar al conjunt de la societat perquè pressioni els governs a través dels mitjans de comunicació i l’educació a les escoles.

Postures:
Pedro Arrojo, president de la Nueva Cultura para el Agua.

Bones pràctiques:
La mobilització contra el transvasament de l’Ebre impulsada, entre d’altres, per la Fundación Nueva Cultura del Agua.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió inaugural: Aigua i solidaritat
 
IF Externalització dels costos ecològics
 
AS L’aigua: vida i seguretat
 
RS La necessitat d’una nova cultura de l’aigua
 
AS Energia i desenvolupament sostenible