Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Informació. Poder i ètica al segle XXI > Llibertat d’expressió, una lluita del segle XXI
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Llibertat d’expressió, una lluita del segle XXI
Diàleg de referencia: Informació. Poder i ètica al segle XXI

Els periodistes, especialment els reporters, han passat de ser un blanc ocasional a ser objectius clars dels que volen silenciar la llibertat d’expressió. La manca d’una legislació internacional empara l’acció dels que amb la mort o la presó intenten silenciar la veu de la informació. Només l’aplicació i l’exercici d’una justícia internacional posarà fi a aquest atemptat contra la llibertat d’expressió. En aquest context, el diàleg «Informació. Poder i Ètica» va retre homenatge als periodistes assassinats quan feien la seva feina.

Les dades reflecteixen la realitat a la qual s’enfronten els periodistes: 42 periodistes assassinats el 2003, 14 fins a maig del 2004, 132 empresonats i 763 detinguts, 501 mitjans censurats. Els reporters s’han convertit en objectius concrets d’aquells als quals no interessa que la informació arribi a la societat; i la manca d’una justícia internacional permet la lliure actuació dels que atempten contra la vida dels periodistes o busquen silenciar els mitjans que lluiten per la llibertat d’expressió. En aquest context, al diàleg «Informació. Poder i Ètica» es va reclamar l’aplicació d’una legislació que protegeixi els periodistes davant de la impunitat en què s’emparen els assassins de la veritat, especialment en zones de guerra o conflicte, i també es va retre homenatge als periodistes assassinats quan feien la seva feina.

Problemàtica:
Centenes de periodistes han estat i són víctimes de nombroses formes de violència i repressió. Alguns exemples són: 42 periodistes assassinats el 2003, 14 fins a maig del 2004, 132 periodistes empresonats i 763 detinguts, 501 mitjans censurats.

Proposta:
Compliment d’una justícia internacional que posi fi a la impunitat que protegeix els assassins i els silenciadors dels periodistes i dels mitjans que lluiten per la llibertat d’expressió.

Postures:
Maria Dolors Massana, presidenta de Reporteros sin Fronteras-España, ha denunciat la censura que impera al món contra la llibertat d’expressió; aquesta censura inclou des d’assassinats fins a detencions o tancament de mitjans. «La llibertat d’expressió està en estat d’alerta», va manifestar. Manuel Campo Vidal, periodista i director del diàleg: «Els periodistes s’han convertit en un objectiu de la guerra.» Charo Fernández, mare del periodista Ricardo Ortega, assassinat a Haití, va denunciar la censura a què estan sotmesos els periodistes i la impunitat amb què el poder realitza aquests actes. Dima Jatib, periodista d’Al-Jazira, va demanar justícia i una investigació amb resultats públics per determinar les causes de l’assassinat d’un col·lega de la seva cadena a la guerra de l’Iraq, el mateix dia que es clausurava el diàleg «Informació. Poder i Ètica». «Cal que es conegui la veritat; s’ha d’evitar que es converteixi en costum que els periodistes morin sense que se sàpiga com i per què», va dir.

Conclusions:
Només el compliment de les lleis i l’aplicació d’una justícia internacional que condemni els que realitzen els atacs podrà posar fi al flagell que atempta actualment contra la llibertat d’expressió i que ocasiona la mort de periodistes que compleixen amb la seva principal funció ètica: informar.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Informació contra espectacle informatiu.
 
RS Educació pel desarmament
 
RS Construint l’autèntica seguretat: desenvolupament i desarmament
 
IF La concentració de mitjans i el control polític posen en crisi la qualitat de la informació i l’ètica del periodista
 
RS Petroli i guerra: una relació perillosa