Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El valor de la paraula > Sessió Inaugural. El valor de la paraula
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió Inaugural. El valor de la paraula
Diàleg de referencia: El valor de la paraula

La defensa de la llibertat d’expressió i l’alliberament dels escriptors Segons Jiri Grusa , els fets més recents ens recorden que « el caràcter hegemònic del poder i els perills de la guerra són principis que tornen en aquest començament de segle ». Ningú no se’n salva, i els exemples més cínics els promouen els governants de països suposadament democràtics i lliures; Salman Rushdie posa de manifest que les males actuacions dels governs amb més pes específic a Occident provoquen que es posin en qüestió els patrons morals que fins ara havien estat vàlids. D’aquí sorgeix la necessitat de fer front a l’obscurantisme i la demagògia de la por que promouen els estats poderosos.

Davant d’això, les diferents confederacions del PEN fan palès que cal fomentar el diàleg, « les històries dels pobles estan barrejades, les unes fan el sentit de les altres » afirma Salman Rushdie . Per això reclama la paraula com a punt de trobada, d’intercanvi i de coneixença. Només la literatura pot eixamplar els límits de la percepció, aquesta és la gran tasca de l’escriptor, « obrir una mica més l’univers », aconseguir fer escoltar l’altre. La desconeixença fa que s’identifiqui l’altre, el desconegut, com l’enemic, l’objecte de rebuig.

Idees que cal destacar

Alliberar escriptors empresonats a partir de la creació de xarxes d’ajuda, « els manuscrits no cremen, però els escriptors sí », reivindica Salman Rushdie ; cal defensar-los.

La paraula com a un poder més gran del que hom es pot pensar, « la denúncia és més poderosa del que sembla », diu Salman Rushdie . La llibertat d’expressió i la confluència positiva dels pobles és l’única via visible que ens pot dur cap a una societat polivalent.

La llibertat d'expressió, les cultures minoritàries que es veuen oprimides, els escriptors empresonats i la paraula com a element de cohesió cultural i arma de denúncia.

Problemàtica:
La llibertat d'expressió, les cultures minoritàries que es veuen oprimides, els escriptors empresonats i la paraula com a element de cohesió cultural i arma de denúncia.

Proposta:
Assegurar el diàleg. Donar a conèixer altres realitats. Difondre la paraula de l'altre. Fer ús de la literatura per transferir coneixement i informació que els mitjans de masses no permetrien.

Bones pràctiques:
Acció «in situ», a través de xarxes d'ajuda per alliberar els escriptors empresonats. Denúncia de les realitats més cruels. Evitar l'autodestrucció cultural i posar les bases de la societat polivalent.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS L'activisme de la paraula
 
RS Literatura i memòria
 
IF La paraula és l’eina de la llibertat d’expressió
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
IF La paradoxa de la traducció
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.