Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > Taxa europea de solidaritat econòmica
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Taxa europea de solidaritat econòmica
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

Els deu nous països incorporats a la Unió Europea presenten uns índexs econòmics inferiors als altres quinze membres de la Unió. Una taxa específica de solidaritat impulsaria el desenvolupament econòmic d'aquests nous estats membres i contribuiria a la convergència social i econòmica europea.

La incorporació de deu nous estats a la Unió Europea el maig passat crea incerteses en l'àmbit de la política econòmica global europea. En general, són estats amb un nivell de desenvolupament inferior al dels altres quinze socis. Per tal de contribuir a una sincronia econòmica europea, hi ha veus que llancen la idea de la creació d'una taxa especial de solidaritat envers els nous estats de la Unió. Entre aquestes veus impositores destaca potser la de l'expresident portuguès Mário Soares, que es proclama partidari d'un impost europeu específic per ajudar als països acabats d'integrar a la Unió Europea que més ho necessitin. Per Soares, aquest impost "resoldria tots els problemes d'Europa". I ho argumenta dient que "el pagament d'un impost és un acte de ciutadania amb fortes repercussions socials".

En aquesta mateixa línia impositora s'ha pronunciat també Poul Rasmussen, exprimer ministre de Dinamarca, que creu que un "petit impost sobre la benzina" fóra una contribució destacable al desenvolupament econòmic i a l'equitat europea.

Problemàtica:
Els deu nous estats membres de la Unió Europea tenen un nivell de desenvolupament econòmic molt inferior en relació amb els altres quinze estats.

Proposta:
Un impost de "convergència europea" resoldria "tots" els problemes d'Europa?

Postures:
Mário Soares, expresident portuguès, i Poul N. Rasmussen, exprimer ministre de Dinamarca, dins el Diàleg “Contribuint a l'Agenda Global”, en la sessió del dia 23 de setembre, en què es debatia la reforma del Consell de Seguretat.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió inaugural de Pobresa, microcrèdits i desenvolupament
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
RS El paper de l’empresa al segle XXI
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS El paper de l’empresa al segle XXI