Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cultures del treball > Globalització laboral insostenible
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Globalització laboral insostenible
Diàleg de referencia: Cultures del treball

L'actual model de globalització laboral, que mercantilitza les relacions humanes no és sostenible, ni socialment ni econòmicament. Tal com va dir Rashid Khedim, «la globalització ho allibera tot, excepte les persones».

L’ampliació de la mercantilització de les relacions humanes és una mostra de l’omnipotència dels criteris de mercat. Cal reivindicar el dret fonamental d’accedir a una feina digna com a garantia per al respecte dels drets humans bàsics. El treball decent és un requisit indispensable per assolir la justícia social. Dignitat, qualitat, seguretat i igualtat són indicadors del que entenem per treball decent.

Un desenvolupament com l’actual, que dóna lloc a un context d’exclusió social, de creixement de les desigualtats i de la pobresa, no és econòmicament ni socialment sostenible. Algunes formes de feina ofenen la dignitat humana i són contradictòries amb els principis i drets fonamentals sobre els quals es constitueixen les societats modernes.

Problemàtica:
Països com ara Espanya, Irlanda, Portugal i el Regne Unit destaquen per l’elevada taxa de treball de baixa qualitat, malgrat pertànyer a la Unió Europea, on existeix un sistema de drets socials desenvolupat.

Proposta:
Una comissió constituïda recentment per l’OIT ha publicat un informe que proposa una nova governança mundial capaç d’aconseguir que la globalització es converteixi en una oportunitat per a tots i, així, deixi de ser un avantatge només per a uns quants. Reivindicar el treball digne com a factor d’integració social i d’universalització de drets i protegir els drets col·lectius dels treballadors. Cal que l’estat augmenti els drets socials dels treballadors i comprovi que tots els treballadors fan la seva feina en unes condicions mínimes legalment establertes. La mundialització del sindicalisme o de la solidaritat permetrà humanitzar la globalització i crear un nou ordre mundial.

Conclusions:
La cooperació internacional i la creació de noves formes de diàleg són imprescindibles per tal d’arribar a una globalització justa en què la plena ocupació i el treball decent siguin una realitat.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Governar la globalització des del treball
 
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS L’aigua: vida i seguretat
 
IF Cap a una empresa socialment i mediambientalment responsable