Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El paper de l´empresa en el segle XXI > Quin tipus de líders necessita l’empresa del segle XXI?
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Quin tipus de líders necessita l’empresa del segle XXI?
Diàleg de referencia: El paper de l´empresa en el segle XXI

Luis Lada

Director General del Grup Telefónica, Espanya

El ponent va expressar la seva actitud d’involucrar l’empresa en el discurs com a font de desenvolupament sostenible. "Des del punt de vista d’una empresa com Telefónica, podria indicar alguns eixos de les empreses":

Poder-se anticipar a la globalització. Aprofitar les característiques diferenciadores, de canvi de les empreses. Anticipar-se a les necessitats dels clients. Liderar en tecnologies. Fer evolucionar les organitzacions. Tenir visió multidomèstica i multicultural, som davant d’un nou entorn. Visió clara de les responsabilitats de l’empresa, fer bé el que se sap fer, partir d’aquest punt en endavant. Saber rectificar quan un s’equivoca. Establir lligams amb les comunitats amb què treballem. Atendre a les diferències culturals i econòmiques. Compromís social.

José Ignacio Wert, Grup BBVA, Espanya

Aspectes del canvi empresarial del segle XXI: Entorn de canvi, el líder empresarial sap que s’ha de moure en aquest entorn on l’única certesa és la incertesa. Veuen les crisis com a oportunitats. El lideratge del segle XXI és una tasca col·lectiva. No hi ha individus excepcionals, sinó la capacitat d’animar els bons equips. Lideratge centrat en el client i la transmissió d’aquesta passió pel client a tota l’organització. Lideratge centrat en experiències, apel·lar a l’emocionalitat. Centrat en la innovació. Centrat en un nou concepte d’empresa, en la gestió basada en els valors. Els valors són noves eines empresarials que, a diferència de les clàssiques, comprometen i reclamen coherència a qui les fa servir.

Ángel Cabrera

Degà de l’Institut Empresa Business School, Espanya

Hi ha molts desafiaments per al directiu del demà. Com pintem aquest directiu?: Té una mica d’estadista: ha d’entendre la realitat geopolítica dels seus negocis. Una mica de polític: capaç d’entendre les relacions de poder, de construir pactes i relacions. Una mica d’activista social: tots els problemes socials impliquen l’empresa d’una manera o altra. Emprenedors: no oblidar que les empreses han de generar beneficis econòmics, veure oportunitats i necessitats. El canvi de mentalitat dels líders del demà depèn de molts actors; un d’ells són les escoles de negocis. Bones notícies perquè Espanya s’està convertint en un referent mundial en la formació de directius.

Jordi Canals, director general d’IESE Business School, Espanya

L’empresa del segle XXI és un gran actor del canvi social. Hem pogut avançar en el món, en part gràcies a l’empresa. Aleshores, què podem fer perquè el món de l’empresa millori?

El perfil dels directius té uns certs riscos com ara: Sobrevaloració de les modes. Generalització del perfil dels directius. Pensar en el directiu com en un heroi.

No oblidar les missions de l’empresa: Prestar béns i serveis que siguin valorats pels seus clients. Desenvolupar persones. Desenvolupar valors econòmics. Integrar-se en la societat aportant alguna cosa.

Carlos Losada, director general d’ESADE, Espanya

El lideratge del segle XXI serà diferent del del segle XX, però alhora mantindrà algunes característiques i, al llarg del segle XXI, canviarà, no serà el mateix.

Els factors de continuïtat amb el segle XX són: El directiu manté el rol actiu en les seves activitats quotidianes. També continuarà sent reactiu. Lideratge en activitats variades. Les seves capacitats aniran des de les relacions interpersonals i l’emocionalitat fins a la capacitat de síntesi i innovació constant. Augmentaran les necessitats d’una actitud d’aprendre per part del directiu. També la seva capacitat de cooperació amb altres institucions socials. El component emocional com a valor diferencial. El marge de confiança és cada vegada més petit; el fet de liderar anirà de la mà de construir confiança i legitimitats.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
RS El paper de l’empresa en la recerca de necessitats insatisfetes
 
RS Inversions socialment responsables
 
RS Societats de cooperació i tercer sector
 
AS El paper de l’empresa al segle XXI
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.