Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura > Capital Creatiu - Potenciació de la creativitat com a valor actiu d’una ciutat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Capital Creatiu - Potenciació de la creativitat com a valor actiu d’una ciutat
Diàleg de referencia: Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura

Robert Palmer, reconegut assessor internacional de projectes culturals, proposa un replantejament conceptual i administratiu de la cultura com a resposta a les necessitats d’una societat globalitzada mitjançant una planificació horitzontal i integrada de la cultura.

Robert Palmer, reconegut assessor internacional de projectes culturals, proposa un replantejament conceptual i administratiu de la cultura com a resposta a les necessitats d’una societat globalitzada en què la cultura com a bé de consum és un fet. Robert Palmer troba solucions, amb valor sostenible, a partir de l’ampliació del concepte de cultura, que estén més enllà de les belles arts, i engloba aspectes més socials de la cultura, la unió de sinèrgies entre l’administració i la societat civil, la multidisciplinarietat professional, la consideració cultural en qualsevol pla de desenvolupament i la planificació horitzontal i integració de la cultura.

La cultura ha experimentat un destacable procés evolutiu des de la segona meitat del segle XX, passant de ser un mer element visual i estètic a una font econòmica de grans dimensiones. La cultura com a bé de consum ha estat potenciada per algunes polítiques neoliberals i la producció cultural a gran escala ha creat la necessitat d’un replantejament més sostenible de la cultura que ofereixi solucions de futur.

En aquest context, Robert Palmer introdueix la idea del capital creatiu com la necessitat d’acumular i potenciar la creativitat capaç de solucionar les problemàtiques existents i de futur. Robert Palmer planteja la creativitat com un valor social fonamentat en la capacitat de solucionar els reptes que es presenten i com un pas evolutiu en l’actual conjuntura cultural. Una societat multicultural que planteja noves necessitats, la creixent importància de les ciutats com a centres culturals, els canvis en el consum culturals, la situació de caos en la cultura, la necessitat creixent de descentralització, diàleg i reflexió, el sorgiment de noves identitats i organitzacions així com la cerca de solucions als reptes del nou segle són factors que determinen la teoria del capital creatiu de Robert Palmer.

Robert Palmer presenta unes propostes per fomentar el desenvolupament creatiu i que es concreten en un mapa cultural que entén la cultura com un sistema més ampli i desvinculat de l’economia, en què la presa de decisions i la planificació es realitza més col·lectivament, abastant diverses organitzacions de la societat civil. Es tracta d’un mapa cultural creat a partir d’una planificació cultural horitzontal i integrada que acabi amb la burocràcia, la centralització i la rigidesa de l’administració, en què la diversitat i la mulitdisciplinarietat prenguin protagonisme, en què es generin professionals i habilitats específiques enfocades al desenvolupament de la creativitat.

Com a model, Robert Palmer proposa la creació de clusters culturals formats per organitzacions que fomentin el desenvolupament creatiu i centres que treballin la producció cultural, una mena de xarxa d’entitats internacionals diverses amb funciones diferents però centrades en fomentar, crear i desenvolupar capital creatiu.

Problemàtica:
La cultura ha experimentat un destacable procés evolutiu des de la segona meitat del segle XX, passant de ser un mer element visual i estètic a una font econòmica de grans dimensiones. La cultura com a bé de consum ha estat potenciada per algunes polítiques neoliberals i la producció cultural a gran escala ha creat la necessitat d’un replantejament més sostenible de la cultura que ofereixi solucions de futur. Una societat multicultural que planteja noves necessitats, la creixent importància de les ciutats com a centres culturals, els canvis en el consum culturals, la situació de caos en la cultura, la necessitat creixent de descentralització, diàleg i reflexió, el sorgiment de noves identitats i organitzacions així com la cerca de solucions als reptes del nou segle són factors que determinen la teoria del capital creatiu de Robert Palmer.

Proposta:
Robert Palmer presenta unes propostes per fomentar el desenvolupament creatiu i que es concreten en un mapa cultural que entén la cultura com un sistema més ampli i desvinculat de l’economia, en què la presa de decisions i la planificació es realitza més col·lectivament, abastant diverses organitzacions de la societat civil. Es tracta d’un mapa cultural creat a partir d’una planificació cultural horitzontal i integrada que acabi amb la burocràcia, la centralització i la rigidesa de l’administració, en què la diversitat i la mulitdisciplinarietat prenguin protagonisme, en què es generin professionals i habilitats específiques enfocades al desenvolupament de la creativitat. Com a model, Robert Palmer proposa la creació de clusters culturals formats per organitzacions que fomentin el desenvolupament creatiu i centres que treballin la producció cultural, una mena de xarxa d’entitats internacionals diverses amb funciones diferents però centrades en fomentar, crear i desenvolupar capital creatiu.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Xarxes culturals per fer front a la mundialització cultural
 
RS Seminari 4: Les arts: dilemes i fronteres
 
RS Planificació holística cultural, per Robert Palmer
 
RS Cultura i xarxes d'art
 
RS Avaluar la riquesa social (sessió plenària)