Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El paper de l´empresa en el segle XXI > L’emprenedor social com a model per al futur
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
L’emprenedor social com a model per al futur
Diàleg de referencia: El paper de l´empresa en el segle XXI

L’emprenedor social representa un nou tipus d’empresari que integra el benefici social i l’econòmic en la seva actuació, entenent l’activitat empresarial com la millor eina de desenvolupament i com una resposta a la manca d’eficiència de l’administració pública.

Pamela Hartigan

Directora general de Schwab Foundation for Social Entrepreneurship

L’empresari social (ES) és un ser ambiciós que pretén integrar l’aspecte social i l’econòmic. Un ES no té cabuda en una companyia tradicional, però tampoc en el món de les ONG, perquè pretén trobar solucions a problemes pràctics. Però l’ES pot aportar molt a una empresa.

Exemples d’empreses socialment emprenedores en l’àmbit de l’agricultura. També de personatges com Richard Jefferson, biòleg de plantes que fa servir els seus coneixements per a aconseguir que els instruments per a lluitar contra la fam mundial estiguin al nostre abast.

O el cas d’Ignacio Ávalo, que va crear el programa de nutrició "Un quilo d’ajuda", que no només entrega un paquet complet d’aliments a nens desnodrits, sinó que avalua i controla l’evolució dels beneficiaris. O el cas de Javier Hurtado, a Bolívia, que treballa amb els agricultors del seu país. Lluiten per poder exportar els seus productes amb valor afegit i no només com a matèries primeres.

Anil Chitrakar

Director d’Ashoka

Per mitjà d’una narració, el ponent va mostrar que el món està dividit per dos caps; un d’ells té totes les oportunitats i l’altre es queda mirant com el seu bessó gaudeix d’aquests beneficis. Això no pot continuar així, els dos caps poden i han de tenir oportunitats semblants. Per això Chitrakar proposa alguns principis molt interessants:
- Establir un pont entre el món empresarial i el social, però que no es basi en la caritat; hem de trobar un terme mitjà.
- Contínuament traiem els pobres dels mercats. Podem abaixar els preus i incloure’ls perquè tinguin algun accés.
- Desmitificar la tecnologia, gran part del món no hi té accés.
- Que els empresaris socials aportin moralitat als mercats.

El diàleg entre els empresaris socials i els empresaris tradicionals no és senzill perquè reina la desconfiança, però s’estan fent els primers passos.

Valeria Budinich

Vicepresidenta d’Iniciativa Ciutadania Econòmica

En treballar junts, la ciutadania i el món privat estem transformant les necessitats en oportunitats de mercat. És una situació plena de reptes; un d’ells és aconseguir que l’empresa accepti aquest desafiament i aconsegueixi veure que el concepte d’empresa social sí que és sostenible i competitiu.

També es va parlar dels problemes de finançament a què s’enfronten els empresaris socials. I de la importància dels nexes, les xarxes de contacte. Va exposar a més tres idees sobre empreses socials:
- Sí que es pot, és viable.
- Reconèixer que necessitem noves preguntes, inventar nous mercats.
- Convenciment que les peces fonamentals ja les tenim.

Santiago Bassols

Fundador de la Fundació per a una Logística Justa

Bassols va parlar d’activar la força social dels treballadors dins de les empreses. Activar aquella actitud personal, aconseguir que aquest no sigui un tema de moda. Robert Kaplan i David Norton ja parlen en les seves teories de la importància dels temes socials com a estratègia en l’empresa. Desenvolupament de projectes socials com la Fundació Cares i el projecte de la Fundació per a una Logística Justa. Aquesta última empresa pretén millorar la cadena de producció i distribució dels productes de comerç just.

Problemàtica:
De quina manera unim la feina dels empresaris tradicionals a la dels empresaris i emprenedors socials.

Proposta:
És un camí difícil. Es proposa iniciar aquest camí amb diàleg. L’empresari social pot aportar molt a l’empresa.

Postures:
Les empreses han d’acceptar el desafiament, creure que amb els projectes també es poden obtenir beneficis econòmics. També han d’assumir que moltes vegades hi ha altres beneficis socials que són molt més importants.

Conclusions:
L’empresari social és un ser molt diferent, és audaç, creatiu i concreta les seves idees. Tots ho podem ser, cal atrevir-se, no hi ha res a perdre.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS El paper de l’empresa al segle XXI
 
IF Desenvolupar la “base de la piràmide” com a oportunitat de negoci
 
IF Cap a una empresa socialment i mediambientalment responsable
 
IF Emprenedor social
 
RS El paper de l’empresa al segle XXI
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.