Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > El futur de la mediació comunitària
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
El futur de la mediació comunitària
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

Diàleg a càrrec de Sergio Abrevaya, Sònia Miguel, Gabriela Rodríguez, Silvia Vecchi i Yolanda Muñoz (moderadora), a la sala 111, de 9:00 a 10:45, el 14 de juny del 2004.

En el debat per definir quins són els elements clau en la mediació comunitària sobresurten opinions com la de Silvia Vecchi, que exposa que la mediació comunitària passa per generar un sentiment de comunitat, la de Gabriela Rodríguez, que sol·licita que es fomenti la sensibilitat social, o la de Sònia Miguel, que remarca l’existència d’un codi ètic infranquejable per part del mediador i el treball conjunt cap a la imparcialitat en el conflicte.

Sònia Miguel, d'altra banda, posa l’exemple de Catalunya on s’està aconseguint que la mediació comunitària sigui una eina d’intervenció social. El problema rau però en com aconseguir que aquest servei esdevingui una manera de profunditzar en el sistema democràtic i en com ens responsabilitzem de la vida de la comunitat.

Sergio Abrevaya veu un problema de mancança en la mediació comunitària, que és que no hi ha una legislació que permeti atendre més efectivament els conflictes.

Sònia Miguel creu que també és important que s’avaluïn i es tinguin en compte els costos i beneficis que reporta la mediació en les institucions i òrgans que li donen suport.

Tanmateix, Gabriela Rodríguez ressalta que per fer un programa sòlid cal el suport d’institucions mediadores reconegudes que legitimin els mediadors ja que en cas contrari es donen casos d’intrusisme interessat.

No obstant això, Silvia Vecchi veu com a punts cabdals per treballar en el canvi la sostenibilitat i la replicabilitat; és a dir, un determinat programa social ha de perdurar en el temps perquè hi hagi un procés de canvi democràtic, i ha de tenir base, «un valor d’aprenentatge» per a totes les parts.

Finalment, pel que fa a la temàtica de mediació i interculturalitat, Sergio Abrevaya indica que «la interculturalitat es dóna quan es reuneixen dos sistemes diferents» i «la mediació és un centre de decisions conjuntes en un temps», mentre que Silvia Vecchi diu que «és fàcil dir que l’altre és l’altre», però és més difícil traspassar la muralla del llenguatge, el llenguatge explica però no implica.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF La cultura de la mediació
 
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
RS Sessió inaugural. Diàleg entre Sara Cobb, Kenneth Gergen i Humberto Maturana
 
RS Diàleg amb Joseph P.Folger - Susan Hackley - Marinés Suares
 
RS Diàleg amb Alejandro Nató
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.