Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Armes a la ciutat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Armes a la ciutat
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

Del nombre total d’armes que hi ha al món, són les anomenades “armes lleugeres” o “armes curtes” les que més morts violentes causen. Al continent llatinoamericà les estadístiques de morts per armes lleugeres es disparen, i això succeeix, sobretot, en les ciutats on aquestes es produeixen. La proliferació generalitzada d’armes curtes ha d’atribuir-se en moltes ocasions al material antiquat de la policia i als excedents dels països rics (entre ells, España) que tornen a circular pel mercat negre. És tal l’oferta, que tenen un preu molt baix, i la població les compra per sentir-se més segura.

Les ponents d’aquesta sessió introdueixen la situació concreta dels seus països respectius:

Alicia Cabezudo ve en representació de la xarxa de Ciudades Educadoras, una organització argentina, i mostra les accions per al desarmament de civils dutes a terme en grans ciutats com Rosario, a través de missatges de pau en els títols de transport públic i campanyes publicitàries a la televisió. Per Cabezudo, "la situació de pobresa de les zones rurals porta a l’emigració en massa a la ciutat i acaben creant-se cinturons de pobresa al voltant d’aquestes. L’exclusió social, la marginació, la droga, la desconfiança i la por a una policia totalment corrupta porta a una necessitat de resoldre conflictes per un mateix i, per tant, a una violència desmesurada.” “Cal un compromís permanent i un sistema educatiu vinculant local, estatal i regional, una educació formal compromesa i una ajuda al desenvolupament de l’educació no formal de les organitzacions de la societat civil i de les institucions locals.”

Amada Benavides, de la fundació de Escuelas de Paz exposa la situació de la violència a les ciutats a Colòmbia, un país afectat des de fa dècades per lluites internes entre exèrcit, paramilitars i guerrilles que el mantenen en una continua situació de crisi. Tanmateix, les dades aportades per Benavides demostren que només el 10% de les morts violentes del país (dades de l’any 2000) tenia relació amb el conflicte armat, i que el 90% restant es va produir per altres formes de violència, en un àmbit civil: de gènere, venjances personals, narcotràfic, etc.

Benavides afirma que "a Colòmbia hi ha una població per sota de la línia de pobresa del 60%; d’11.000 a 14.000 nens-soldat, uns tres milions de nens entre 11 i 17 anys no van a l’escola, i cada any moren assassinats amb armes lleugeres 4.000 nens". A més, la pobresa ha dut Colòmbia a una situació cada vegada més comú: els segrestos curts de nens que moltes vegades acaben en mort.

La fundació Escuelas para la Paz ha creat el programa “Vida Sagrada” que amb la seva tasca ha canviat les estadístiques en ciutats com Bogotà: va reduir les morts violentes diàries d’11 a 7; va augmentar la sensació de seguretat dels ciutadans, del 12% al 20%, va incrementar la tendència a denunciar els delictes, malgrat l’estesa corrupció policial…

La principal trava que aquesta organització es troba avui dia és el Projecte de Llei 79, que pretén legalitzar (i està a punt d’aprovar-se), la compravenda i l’ús d’armes de foc (calibre 9 mm i automàtiques de qualsevol calibre).

Problemàtica:
Difusió generalitzada d’armes lleugeres entre civils a les ciutats. Els objectes utilitzats com a armes, en molts casos, són instruments quotidians, com ara ganivets i navalles. Exclusió social i pobresa que es crea al voltant de les ciutats. Lleis que defineixen la legalització d’armes lleugeres. El preu de les armes és molt baix, atesa la gran oferta existent, procedent de la policia i dels països rics.

Proposta:
Lluitar per l’eliminació de les armes.

Bones pràctiques:
Missatges de pau en els títols del transport públic. Publicitat televisiva en contra de la violència. Projecte "Vida Sagrada": s’ha de valorar la vida com un bé suprem que ningú no té dret a arravatar.

Conclusions:
Un treball constant aconsegueix fruits.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Ciutat i ciutadans del segle XXI
 
RS Tornar al camí correcte
 
RS Dret a la ciutat: Conclusions
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 
RS Grup de treball 3: Drets culturals i de l’educació i administració regional i local
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.