Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Moviments humans i immigració > Migracions i SIDA
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Migracions i SIDA
Diàleg de referencia: Moviments humans i immigració

En aquesta conferència s'han exposat quatre projectes en ple desenvolupament, i alguns amb excel·lents resultats, sobre l'impacte de la sida com a efecte de les migracions. «Sabem des de sempre que el VIH-sida ha estat relacionat amb el tema de les migracions, però ha estat una qüestió absent durant molts anys de les agendes polítiques internacionals», així comença el professor Mario Bronfman de la Fundació Ford.

Un projecte que s'ha fet a Mèxic, i encara continua, es dedica a analitzar i estudiar, als pobles fronterers amb Guatemala, els problemes socioeconòmics i les zones de vulnerabilitat de la sida. Una conclusió important d'aquest estudi és que, a part de l'intercanvi i comerç sexual per part dels involucrats en les zones de transport terrestre (homes), en el cas de les dones el sexe s'ha convertit en moneda de canvi per a la negociació del lliure trànsit i la lluita per la supervivència.

Un altre projecte es fa a l'Índia, centrat en les migracions masculines entre 15 i 55 anys des del sector rural a l'urbà en dues regions importants com Rajasthan i Karnataka. «El principal problema aquí —segons el doctor Alix Adrianés que hi ha molt tabú respecte al tema. És francament una situació molt vergonyosa, més que una terrible malaltia"» Cal recordar que l'Índia és, després de la Xina, el segon país més densament poblat del planeta i el percentatge d'infectats ja s'acosta al 0,7% de la població.

L'altre estudi es fa a Rússia i se centra també en els diferents desplaçaments de l'anterior òrbita soviètica i alguns països limítrofs com Polònia i d'altres.

El darrer projecte està fent una feina bastant positiva d'informació a les comunitats de l'interior de l'Àfrica central, particularment orientat entre Ghana, la Costa d'Ivori, el Senegal i les nombroses carreteres que els envolten.

En general, totes aquestes campanyes advoquen per proporcionar informació sobre el tema, no sols a les poblacions, sinó també a les autoritats locals, regionals. A més, es fa una crida a crear una consciència de treball en l'àmbit governamental per continuar incentivant campanyes d'informació. Però, si bé l'aspecte preventiu és important, també ho és l'aspecte curatiu. Per això es fa una crida a un compromís més seriós a escala internacional davant aquesta realitat tan preocupant. No cal dir que les xifres continuen augmentant i que la faceta de la dona com a transmissora de la malaltia és, en aquests moment, el problema principal.

«Molts necessiten un visat per entrar en un altre lloc, dissortadament el VIH-sida no en necessita cap», conclou el doctor Koudougo Quediaogo.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS El VIH/SIDA en el llenguatge de la cultura
 
RS VIH/SIDA i diversitat cultural: un diàleg entre Nord i Sud
 
RS Accés a les intervencions en salut
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
RS L’estat de la salut en el món i els seus determinants
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.