Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Pau i drets humans
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Pau i drets humans
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

“Pau i drets humans” ha evidenciat la ineficàcia dels sistemes de protecció dels drets humans. La sessió de debat, organitzada per la International Union of Socialist Youth (IUSY) i per l’European Community Organization of Socialist Youth (ECOSY), ha servit per a reivindicar una estratègia internacional que permeti a tots els pobles ser democràtics i desenvolupar-se en pau.

En un primer bloc de caire més teòric, Santiago Castellà, doctor en dret internacional, ha afirmat, amb contundència, que el sistema de protecció internacional dels drets humans de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) és ineficaç. Aquest sistema, ha explicat Castellà, està construït en base a principis tan erronis com el de la tolerància religiosa. El degà de la facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha parlat de la dificultat d’assolir un consens internacional en aquesta qüestió. Una bona mostra d’aquesta manca d’acord és que ni tan sols la Declaració Universal dels Drets Humans va ser aprovada per tots els països. Castellà també ha dit que la construcció dels drets humans no s’ha tingut gens en compte durant l’actual procés de globalització econòmica.

El sistema de protecció internacional dels drets humans és dispers i desordenat, tenim moltes organitzacions inconnexes que defensen els mateixos objectius. Es tracta d’un sistema arbitrari, relativista; disposa de molts mecanismes de protecció, però a la pràctica la majoria d’ells resulten ineficaços. A banda, no hi ha cap tribunal universal que jutgi els delictes contra els drets humans. Segons Santiago Castellà, aquestes deficiències s’han de resoldre mitjançant una estratègia conjunta de tots els països de l’ONU.

Durant la segona part de la xerrada s’han denunciat diversos casos de violació dels drets humans. El representant de la Federació de joves armenis, Hovig Kouyoumdjian, ha parlat del genocidi armeni. El genocidi o exterminació de grups ètnics, religiosos o nacionals és una de les violacions més grans dels drets humans perquè consisteix, en paraules de Kouyoumdjian, a “fer desaparèixer les persones i les cultures”. El ponent ha explicat que la Federació de joves armenis treballa pel respecte dels drets humans especialment entre els armenis, que han patit el genocidi de major escala del segle XX.

Per la seva banda, el secretari general de Progress Youth, Zhiad Shaya, ha fet referència als conflictes de Palestina i l’Iraq, on els drets humans bàsics han estat violats sistemàticament i amb total impunitat. “Al món àrab hi ha molts problemes, però són els propis països els qui han de construir la seva democràcia en lloc de deixar que els nord-americans els utilitzin com a titelles”, ha recordat Shaya.

“Els països europeus hem estat uns mals venedors dels drets humans, ja que hem promogut directament o indirectament moltes de les seves violacions”. Tots els ponents han corroborat aquesta afirmació de Santiago Castellà. Ara bé, el doctor en dret internacional ha utilitzat aquesta cita de Che Guevara quan se li ha preguntat què podem fer per capgirar la situació. “El millor revolucionari és aquell que s’indigna per la violació dels drets humans, sigui on sigui del món”. Per poder evitar violacions sistemàtiques i atroces dels drets humans cal crear estructures de govern mundials basades en aquests drets com a principi bàsic.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Un model 'Europa' basat en el pacte, la convivència i el multilateralisme
 
RS Educació pel desarmament
 
RS Reformes institucionals per a la pau, la seguretat i la justícia en el món
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
AS El cervell social. Biologia dels conflictes i la cooperació
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.