Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Espai urbà col·lectiu: noves perspectives > Espai dissociat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Espai dissociat
Diàleg de referencia: Espai urbà col·lectiu: noves perspectives

Hi ha una crisi de l'espai públic: d'una banda, els espais emblemàtics només suposen el 10% de la ciutat i, de l’altra, la convivència als espais públics està en crisi. L'espai públic es privatitza i s'impersonalitza. També hi ha una dissociació entre la continuïtat de l'arquitectura, i l'edifici acaba sent una “màquina soltera” que contribueix a la impersonalització dels espais urbans.

Com va apuntar François Barré, el 95% de la ciutat és difusa, i en aquest sentit Barcelona és una excepció que cal tenir en compte. La dissociació de l'espai també s’esdevé en la continuïtat de l'arquitectura, quan l'edifici acaba sent una “màquina soltera” que contribueix a la impersonalització dels espais urbans.

Com a exemple de l'espai dissociat, Josep Ramoneda va parlar del desenvolupament d'una arquitectura de la humiliació, que tanca barris, que fragmenta l'espai públic, etc., a la qual cal contraposar una arquitectura de la dignitat, que no només no s'interposi entre el ciutadà i la ciutat, sinó que generi fins i tot espais col·lectius nous, com intenten fer alguns projectes presentats per Richard Rogers a Cardiff i a Bordeus.

Problemàtica:
La ciutat és difusa en gairebé un 95%, a excepció dels centres històrics, on, a més, ja no s'hi viu. Els espais urbans es fragmenten, hi contribueix un cert tipus d'arquitectura.

Proposta:
En contraposició a l'arquitectura de la humiliació, cal tenir en compte una arquitectura de la dignitat (Ramoneda).

Bones pràctiques:
Barcelona, en bona mesura, ha aconseguit no ser una ciutat difusa. Les intervencions de l'arquitecte Richard Rogers a Cardiff (Assemblea Nacional deGal·les) i a Bordeus (Palau de Justícia).

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Espai urbà col·lectiu: noves perspectives
 
IF Densitat urbana: la ciutat dual
 
RS Governs locals
 
RS El segle XX contempla el segle XXI
 
RS Espai col·lectiu com a àmbit per a la mobilitat (primera part)