Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Moviments humans i immigració > Nous països d'immigració
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Nous països d'immigració
Diàleg de referencia: Moviments humans i immigració

Els fluxos de moviments humans estan sempre en constant dinamisme. La idea del món com a veïnatge universal també ha afavorit el fet que grans masses de població es moguin d'est a oest, de sud a nord, etc. Els darrers anys han estat testimoni de com les onades migratòries s'han hagut d'adaptar a les barreres internacionals per poder fer el salt als països somiats, on esperen millorar les condicions de vida originals. Durant molts anys, un gran exemple de migració massiva sud-nord ha estat la llarga frontera del riu Grande que separa Mèxic dels Estats Units. Ni tan sols els esforços nord-americans de posar tanques a la frontera han disminuït l'interès de travessar-la. Al contrari, juntament amb els seus connacionals, la nació asteca ha esdevingut ara com ara un trampolí per a molts emigrants centreamericans de Guatemala, Honduras, el Salvador i altres països que arriben a Mèxic amb l'esperança de poder trepitjar, a curt o mitjà termini, terra nord-americana. A part d'aquesta realitat, cal recordar que Mèxic des de sempre ha donat acollida als qui fugien de les guerres civils o conflictes dictatorials al con sud, etc.

Ara, a causa d'aquesta nova mena de desplaçament a terres mexicanes, la gran majoria ha d'esperar mesos, anys, fins a fer un intent d'entrar clandestinament als Estats Units. Alguns hi deixen la pell i d'altres es queden a Mèxic com nou país d'acollida. Altres indicis recents parlen de petites xifres de sud-americans de Colòmbia, Veneçuela, que també miren de provar sort per aquesta ruta.

Aquesta mena de migracions, declara el professor de la Universitat de Miami Lisandro Pérez, «està en permanent dinamisme, però no és caòtic, perquè es fa a la manera d'una operació formiga».

Pel que fa a Europa, les nacions del nord de l'Àfrica —i ens referim especialment al Marroc— són les que han esdevingut punts satèl·lits per saltar a Europa. Sabem que centenars i milers de subsaharians, vorejant el desert de les formes més increïbles, a peu o per la costa del Senegal, s'acosten al Marroc amb la intenció d'embarcar-se en una pastera o acostar-se als límits de la regió espanyola de Ceuta o Melilla i mirar d'introduir-se en territori ibèric. A aquests migrants de les regions centrals de l'Àfrica cal afegir-hi els nombrosos marroquins que aposten per travessar l'estret, encara que el naufragi o la detenció són el final més recurrent.

És evident que el dret de qualsevol persona d'anar d'un lloc a un altre no pot ser limitat; ara bé, que potser no es pot fer res per evitar les que en molts casos són morts segures o perills extremats?

Naturalment. la solució del problema ha de passar per moltes instàncies i, com ja s'ha dit, són els mateixos governs i la cooperació internacional que hi han d'intervenir.

Un altre exemple de país de trànsit és Turquia. Pràcticament un gran nombre de ciutadans russos o de les exrepúbliques s'hi acosten per fer el salt cap a Europa. Però la gran diferència entre Turquia i els altres països de trànsit esmentats és que aquest últim està constantment enmig d'agitacions polítiques. És a dir, no es tracta pas d'un país que tingui una estabilitat social que permeti a la gent de projectar-s'hi tranquil·lament com un possible país d'acollida. Al contrari, els mateixos turcs també lluiten per buscar un altre lloc on projectar-se un futur d'una manera més integral.

El gran profit que treuen els països d'acollida i també els països de trànsit és la inserció d'una mà d'obra infinitament barata que produeix gran beneficis per al país, ja sigui en estalvi de sous justos, serveis assistencials. etc. D'altra banda, les remeses de diners circulants són increïbles. «Les xifres que es manegen, per exemple dels diners que entren a Mèxic des dels EUA, són pràcticament la segona font d'entrades de divises després del turisme», segons aquest mateix ponent.

Els qui viuen en situació irregular en aquests països de trànsit o d'acollida són els qui paguen els plats trencats de la situació d'injustícia i indignitat que es viu en molts llocs a escala de tot el planeta.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 
RS Cerimònia d’inauguració
 
RS Dret a la ciutat: Conclusions
 
RS Sessió de cloenda. Moviments humans i immigració
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.