Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Del consens de Washington a una nova governança global > Macroestructura de la migració intel·lectual
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Macroestructura de la migració intel·lectual
Diàleg de referencia: Del consens de Washington a una nova governança global

La fuga de cervells és un dels grans problemes a què s’enfronten molts dels països en desenvolupament, amb la pèrdua de capital humà i intel·lectual que suposa. Tot i el problema que representa aquest fet, també pot tenir efectes enriquidors, no només per al país acollidor sinó també per al país d’origen, tot i que sigui a llarg termini.

La globalització porta a moviments transfronterers, i això inclou la macroestructura de la migració. Nayyar afirma que la migració s'ha convertit en un dels recursos més habituals dels habitants dels països en vies de desenvolupament: "hi ha un gran nombre de països del primer món, demandants de mà d'obra, que es converteixen en acollidors, tot generant una mobilitat d’empleats". Ara bé, també hi ha un altre tipus de migració, el la mobilitat de professionals, com ara els especialistes en noves tecnologies, que ha experimentat un augment. A més, la globalització de l’educació s'ha estandarditzat. "Aquesta mobilitat laboral ha generat noves necessitats econòmiques i una nova reglamentació selectiva de les lleis d'immigració, i s’ha creat un context asimètric: un conflicte potencial entre les lleis (que intenten aturar la migració) i la globalització (que la requereix)". Una de les conseqüències que se’n deriva és la "fuita de cervells". La migració no qualificada no té impacte sobre el país d'origen; en canvi, la migració de cervells "suposa una pèrdua de capital humà enorme pel país d'origen i un guany pel d'acollida". Però hi ha un avantatge que es pot tenir en compte: el retorn voluntari per part de l'emigrat, transcendental pel mercat laboral del país d'origen. L'emigrant ha après molt al país d'acollida i això pot ser un guany pel país d'origen. La migració intel·lectual té conseqüències positives i negatives en la capacitat de transferència de capital humà, però té unes externalitats negatives: afecta la productivitat.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
RS Avaluar la riquesa social (sessió plenària)
 
IF Remeses i desenvolupament econòmic bilateral
 
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 
RS Respostes polítiques a les migracions irregulars i al tràfic de persones