Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Tornar al camí correcte
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Tornar al camí correcte
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Dirigeix la sessió Juma Assiago, del programa de l'ONU per als establiments humans Habitat. En aquest taller es debaten formes de lluitar contra la violència. El taller s'inicia amb la pregunta: Com es relaciona la violència amb allò que pot ser governable?

Els joves que participen en el taller provenen de diferents punts del planeta i presenten la situació de la violència en els seus països respectius. Un jove d'Israel explica que cada vegada hi ha més violència juvenil. Per lluitar contra la violència, hi ha anuncis a la televisió i durant la nit s'organitza una patrulla policial, juntament amb voluntaris del veïnat, per tal d’evitar atacs terroristes i violència juvenil. També s'organitzen partits de futbol a la nit dos cops per setmana a zones conflictives de la ciutat.

Un jove de Belgrad (Sèrbia-Montenegro) explica que arran de les guerres en el territori durant els últims quinze anys es respira molta violència. Els joves no tenen perspectiva econòmica i no hi ha cap oferta cultural ni d'oci. Tampoc no hi ha organitzacions que ajudin els joves. Sèrbia és un dels països que té més seguidors de futbol.

Un jove de Palestina comenta que al seu país la policia no pot actuar, però entre els palestins no hi ha gaire violència.

Un jove de Pristina (Kosovo) explica que a la seva zona, al tractar-se d’una zona postconflicte, els joves tenen molts problemes. No hi ha desenvolupament econòmic ni tampoc es prenen mesures per a la resocializació dels joves. La ciutat ha doblat la població en els últims cinc anys. Algunes ONGs internacionals ofereixen ajuda.

Un jove de Madrid explica que a Espanya els problemes principals de la violència estan relacionats amb la violència de gènere, el terrorisme i les morts per distribució de drogues. En canvi, la violència dels joves és mínima.

Hillary d'Anglaterra comenta que la violència entre els joves al seu país la causa sobretot l'alcohol. Després de viure a Amsterdam, ha vist que allà la violència es relaciona amb la immigració, ja que el govern expulsa immigrants encara que hagin tingut fills al país.

A Moscou el crim organitzat és preocupant. Els joves participen en les màfies i hi ha un consum creixent d'alcohol i drogues. Hi ha molta corrupció al país i fins i tot al govern.

A Ruanda no hi ha delinqüència en les zones rurals, però com que els joves no tenen esperança en el futur, emigren a les ciutats.

A la República Txeca hi ha sobretot problemes d'alcoholisme, de graffitis i de delinqüència entre gitanos.

Finalment, el testimoni de Colòmbia comenta que al seu país hi ha molta violència i que entre la gent jove s'ha instal·lat l'apatia i la indiferència. A les classes socials més afavorides, els joves no reben l'impacte directe de la violència, però estan propers a l'alcohol i a les drogues. A les classes social més baixes hi ha molta més immersió en els problemes de guerra interna que pateix el país.

S'inicia un debat, en el qual tots els joves intervenen activament, tot contestant les preguntes següents:

1) Quin és el paper de la policia? Fomenta o redueix la violència? S'hauria de reformar la policia?
2) Els esports ofereixen alternatives a la violència?
3) En quant als centres municipals per a joves, quin és el paper del municipi?
4) La falta d'ocupació està relacionada amb la violència?
5) Com es manifesta la violència entre els joves? Què poden fer els joves?
6) Des del punt de vista de les minories ètniques i de l'exclusió, com poden veure's els joves més adaptats a la ciutat? Com es pot incrementar la ciutadania dels joves?
7) Què és violència? La violència es manifesta en espais com el Fòrum i els mitjans? El racisme és violència?
8) Què poden fer els joves davant el crim organitzat internacional? I davant els delictes menors?
9) Els graffittis són violència o un art?
10) En quant a les classes socials, com podem aconseguir que un jove que es considera un nen del carrer o un nen soldat pugui participar en el Fòrum i aconseguir una comunicació no violenta?

Al final del debat cal trobar un camí per a actuar i algunes mesures que els joves puguin prendre per a avançar. Els joves debaten en petits grups i al final exposen les seves conclusions en comú. Cal comentar que el fet de reunir en un mateix grup de debat a un jove palestí i a un jove israelià mostra un intent per ambdues parts de pal·liar la violència existent entre els seus països respectius.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 
AS Cap a un món sense violència
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
RS Desarmament (sessió plenària)
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.