Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Quin paper han de tenir els joves en la reforma de les institucions internacionals?
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Quin paper han de tenir els joves en la reforma de les institucions internacionals?
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Reforma institucions internacionals

UBUNTU és una paraula africana que significa “humanitat en harmonia”. Aquesta organització porta a terme una campanya de reforma de les institucions internacionals liderada per Federico Mayor Zaragoza, antic Director General de la UNESCO, que recolza el Fòrum de les Cultures. La societat civil necessita estructurar-se per fer la reforma de les organitzacions internacionals: Banc Mundial, OMC, ONU, etc. En la reunió del mil·lenni (2000) es van trobar a la seu de la ONU diferents caps d’Estat per tal d’establir els “millenium goals”. Avui en dia no s’estan complint cap d’aquests objectius. El 2005 s’analitzarà el compliment dels “objectius del mil·lenni”.

La campanya d’UBUNTU es va gestar com a idea el 2002 en el Parlament de Catalunya i es va llençar el mateix any a la Cimera de les Nacions Unides a Johannesburg. La campanya pretén que qualsevol organització i qualsevol persona a títol individual que ho desitgin es puguin adherir a la campanya. Adherir-se a la campanya consisteix en firmar el manifest d’UBUNTU a favor que es produeixi la reforma de les institucions internacionals. Es pot fer signant el manifest, per correu electrònic o a la pàgina web www.reformcampaign.net.

Es farà la recollida de totes les signatures el setembre del 2006 per tal de presentar-les a la Conferència Mundial de la ONU. La proposta de reforma es vol fer amb la participació de la societat civil. Hi ha un Comitè de Treball que té com a finalitat produir un document d’escenaris. Entre els membres del Comitè es troben Noam Chomsky, Butros Ghali, Richard Falk de la Universitat de Princeton, John Foster, Ferran Requejo de la Universitat Pompeu Fabra, etc.

Es treballa relacionant-se amb els Estats per tal de portar a terme aquesta reforma. L’abril del 2004 van tenir una reunió amb el Parlament anglès. Actualment tenen contactes amb Lula da Silva, president del Brasil i tenen el suport del govern espanyol. Alemanya està demanant la reforma del Consell de Seguretat de la ONU. Conviden a participar en la reforma a la societat civil, els estats i els actors econòmics. L’objectiu és arribar al 2006 amb el màxim suport de l’opinió pública per tal d’introduir el tema de la reforma de les institucions internacionals en l’agenda de les Nacions Unides. En el Comitè Internacional organitzador de la campanya hi ha diferents premis Nobel. El pròxim 23 i 24 de setembre en el marc del Fòrum es portarà a terme el diàleg “Construïm l’Agenda Mundial” a la qual assistiran uns cent speakers per donar suport a la campanya d’UBUNTU. S’espera una gran expectació en aquest acte, perquè tindrà lloc just abans de les eleccions americanes.

Al llarg de la sessió es genera un debat on sorgeixen qüestions plantejades pels joves que responen els membres presents del Comitè Organitzador d’UBUNTU.
1) Com es pot incloure als exclosos en UBUNTU? Fatma Alloo de l’associació DAWN de Zanzíbar (Tanzània) comenta que “el que posis en el moviment això serà”.
2) Com es pot comunicar aquesta campanya als joves? Fatma Alloo comenta que “en aquesta societat no hi ha equilibri entre realisme i utopia. Els mateixos problemes de poca participació tornen a passar. S’ha de creure que les minories actives poden canviar el món.”
3) Com es pot comptar amb la participació dels joves? Fatma Alloo comenta que “els joves poden crear un partit polític, però ha d’haver una educació pel poder.”

Una jove de Veneçuela explica que no creu just que Estats Units intervingui en els processos democràtics dels altres països. Gonzalo de Mèxic denuncia que amb els Tractats de Lliure Comerç els països desenvolupats no fan res per Mèxic o per Àfrica. Per tant, de què serveix que els noruecs llegeixin sis llibres a la setmana? Un jove de l’ex Iugoslàvia explica que s’ha hagut d’acostumar a la idea que el país on ell vivia ja no existeix més.

Nuria Molina, membre del Comitè Organitzador d’UBUNTU, contesta que segons un sociòleg del desenvolupament “la cultura és la resposta que un poble dóna als reptes de la seva història.” És important construir un món més equilibrat perquè totes les veus puguin ser escoltades i puguin participar. Mentrestant com a joves podem tenir un comportament més ètic, ser activistes i utilitzar les TICs com a instrument fonamental per trencar el monopoli. Fatma Alloo finalitza la sessió narrant la seva experiència: “Jo fa vint anys vaig fer una revista per dones a Tanzània perquè no existia cap veu possible per les dones i avui en dia encara continua”.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Moviments socials, l’impuls a les organitzacions internacionals
 
RS La globalització. Democràcia i ciutadania globals
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
IF Una acció responsable per a aconseguir el canvi
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.