Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > L´esport: diàleg universal. Fòrum mundial d'educació, cultura i esport > Esport i educació, coexistència imprescindible com a alternativa d’integració, desenvolupament i una cultura de la pau.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Esport i educació, coexistència imprescindible com a alternativa d’integració, desenvolupament i una cultura de la pau.
Diàleg de referencia: L´esport: diàleg universal. Fòrum mundial d'educació, cultura i esport

L’esport, a través de l’exercici i aprenentatge dels ideals olímpics, és una eina alternativa per fomentar el camí cap a una cultura de la pau i assolir el creixement sostenible, sobretot en països en vies de desenvolupament. A més, en societats on les polítiques tradicionals no han aconseguir combatre amb èxit la segregació social, l’esport s’ha convertit en l’eina que possibilita la integració social. Aquesta integració, fins i tot, transcendeix les fronteres. Els valors de l’olimpisme, presents en qualsevol pràctica esportiva, s’han de convertir en l’arma educativa perquè els pobles puguin construir un espai de tolerància que els permeti trobar el seu camí cap a al integració i el desenvolupament.

Els valors olímpics que la pràctica esportiva pregona són una alternativa per construir una cultura de la pau i permetre el desenvolupament dels pobles. El respecte, la tolerància, l’esperit de sacrifici, la integració, el diàleg, el joc net, són valors que l’educació ha de transmetre i això es pot aconseguir amb l’ajuda de l’esport.

L’esport actua com a contrapès de la globalització; estableix un model d’educació física que forma el ser humà de manera integral. En països on les polítiques tradicionals per aconseguir la integració, el desenvolupament i la fi dels conflictes no han tingut resultats favorables, l’esport s’ha constituït com l’únic vehicle capaç de fomentar aquests canvis.

Dominique Niyonizigiye, secretària general del Comitè Olímpic Nacional de Burundi, va manifestar que quan van fracassar tots els discursos polítics, va ser l’esport el que va mantenir la unitat del seu país.

En aquest sentit, Ibrahima M’Bayem, directora executiva de la Fundació Internacional Olympafrica de Senegal, va sostenir que a través de l’esport els joves s’interessen per altres disciplines socials i acadèmiques.

Perquè això sigui una realitat, és imprescindible l’aplicació dels valors olímpics en l’aprenentatge educatiu dels pobles. Aquesta tasca l’han de realitzar els polítics, les institucions esportives i els mitjans de comunicació.

Adolf Ogi, assessor per a l’esport de la Secretaria de la ONU, va afirmar que l’esport contribuirà a crear un món pacífic, ja que no té fronteres ni necessita traductors. En un món on hi ha més de 70 conflictes i les polítiques tradicionals no troben solució, l’esport ajudarà a trobar les respostes adients. Al Pròxim orient, les polítiques fracassen i cal cercar noves mesures, una d’elles és l’esport.

Problemàtica:
La situació actual del món (70 conflictes, discriminació, països fragmentats ètnicament, política, social i econòmica) planteja la necessitat de trobar alternatives que fomentin el creixement, la integració i una cultura per la pau.

Proposta:
Fomentar l’educació dels valors olímpics de l’esport, especialment en els joves. Aplicació de polítiques esportives. Gestionar i convèncer els governs que el pressupost destinat a l’esport no és una despesa, sinó una inversió. Creació d’acadèmies olímpiques nacionals, centres d’estudis i museus de l’esport.

Bones pràctiques:
Trobades esportives entre nens de Palestina i Israel, organitzades per la Secretaria per a l’Esport de Nacions Unides. Instauració el 2005 de l’Any de l’Esport per part de Nacions Unides. Fundació Internacional Olympafrica de Senegal: a través de l’esport transmeten una formació global de l’home en la seva lluita enfront de la vida, formen ciutadans responsables amb els seus programes. Solidaritat Olímpica: gestiona i ajuda les comissions olímpiques nacionals en els programes de desenvolupament de l’esport i en la transmissió dels valors de l’olimpisme. Pla educatiu per als joves jugadors de la cantera del club argentí Boca Juniors. Programes d’esport a les escoles, Esport per a Tothom (amb la col·laboració de l’exfutbolista Pelé) desenvolupat per la Secretaria de l’esport, Joventut i Oci de Sao Paulo, Brasil.

Conclusions:
El Comitè Olímpic Internacional va aprovar una resolució per la qual es compromet, juntament amb els comitès nacionals, a aplicar mesures per fomentar de manera permanent aquest ideal olímpic.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
AS L’esport: diàleg universal. Fòrum mundial d’educació, cultura i esport.
 
RS Espai obert per a projectes de pau
 
IF Bipolaritat esportiva: valors olímpics vs. valors de mercat
 
RS Diàleg amb Cecilia Ramos Mejía