Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Globalització, identitat, diversitat > Microesferes de comunicació
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Microesferes de comunicació
Diàleg de referencia: Globalització, identitat, diversitat

Des del desenvolupament dels mitjans de comunicació i de la opinió pública al segle XIX, les notícies s’han emmarcat dins de territoris nacionals i han estat transmeses dins d’aquest mateix territori. L’aparició de noves tecnologies –satèl·lits de comunicació, Internet– ha provocat la creació de nous espais i fluxos d’informació que ultrapassen l’àmbit local per esdevenir globals.

Analitzant les transformacions dels mitjans de comunicació, Ingrid Volkmer, de la Universitat de Harvard, va parlar de «transformacions paradigmàtiques» i de l’impacte d’aquestes en les categories mediàtiques tradicionals com les de corresponsal periodístic. Segons Volkmer, aquestes transformacions poden sintetitzar-se en un «canvi de la notícia / de la informació com a percepció de lloc a la notícia com a percepció d’espai» («from news as a sense of place, to news as a sense of space»). Segons aquesta idea, fins fa poc les notícies es rebien d’un lloc determinat mitjançant canals de televisió i premsa ubicats en un territori determinat. Des del desenvolupament dels mitjans de comunicació i de la opinió pública al segle XIX, les notícies s’han emmarcat dins de territoris nacionals i s’han transmès dins d’aquest mateix territori i d’altres territoris nacionals mitjançant el prisma particular dels mitjans de comunicació existents a cada país.

Per tot això, el flux d’informació i de notícies ha estat fonamentalment internacional i les opinions públiques han estat concebudes com a fenòmens socials eminentment nacionals. No obstant això, aquesta «domesticació» de la notícia i de la informació està cada vegada més desafiada per altres fluxos i esferes d’informació d’àmbit global que Volkmer anomena «microesferes».

Volkmer considera que el poder d’aquestes noves «microesferes», que funcionen simultàniament a escala «sub-» i «supranacional», comença a ser reconegut per les institucions i els organismes estatals tradicionals fins al punt que un representant oficial del govern nord-americà va afirmar que «la CNN és el sisè membre del Consell de Seguretat». En la mateixa línia, cal concebre els esforços d’alguns països àrabs més conservadors per controlar Al Yazira en moments polítics crítics. No obstant, Volkmer considera que qualsevol acció per part dels Estats per subjugar aquests nous espais globals d’informació agreuja la radicalització del discurs d’aquests i, en conseqüència, provoca un major impacte crític sobre les seves audiències.

Problemàtica:
La vinculació de les notícies a una opinió pública «nacional» es veu alterada per l'aparició d'esferes d'informació d'àmbit global, que redueix el control dels Estats sobre els mitjans de comunicació.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Canal Humania
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
AS Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulació
 
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
AS Informació. Poder i ètica en el segle XXI