Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Lluitar contra la violència a l’esport
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Lluitar contra la violència a l’esport
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Els insults a l’àrbitre i el joc brut al camp s’han convertit en un fet habitual al món del futbol professional, tot i que també afecta el dels aficionats. Amb l’objectiu de lluitar contra la falta de civisme i la violència en aquest esport, i de proporcionar als joves els mitjans necessaris per realitzar-se a través del futbol, Didier Roustan, periodista esportiu del diari Sport de França, va crear l’octubre del 2003 l’associació Foot Citoyen.

Foot Citoyen advoca per una responsabilització col·lectiva, des dels educadors fins als més alts càrrecs, de les conseqüències negatives que té la violència al futbol. Per aquest motiu, fan gravacions dels partits, que emeten posteriorment per cable per a tot el territori. Aquest projecte, de gran força mediàtica, ha permès que a través de les imatges es puguin resoldre els problemes plantejats. Els resultats són clars: durant els cinc primers mesos de lliga hi va haver agressions a 29 àrbitres (insults, empentes), mentre que durant els quatre últims mesos de lliga només es van produir quatre agressions als col·legiats.

«El futbol és un pretext; es tracta d’oferir una labor social als joves, de donar-los una educació de valors que no han rebut», reconeix Roustan. El projecte, la finalitat del qual és estendre’s a tota França, ha començat a la regió de PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) i aquest any s’ampliarà a altres indrets del país: dues regions de París, els districtes d’Hauts-de-Seine i de Val-d’Oise. L’ajuntament de Roma s’ha assabentat del projecte i vol que a partir del gener del 2005 tots els clubs de la ciutat l’apliquin.

La clau per al desenvolupament del projecte va ser comptar amb la participació de les diferents famílies del futbol d’aficionats (dirigents, àrbitres, entrenadors, jugadors, etc.), així com de les institucions (Federació, Unió Nacional d’Àrbitres Francesos i Amics dels Educadors). El president d’honor de Foot Citoyen és l’entrenador Arsène Wenger, i l’associació té el suport de jugadors professionals francesos i de l’estranger, i d’exjugadors com Michel Platini. Les fonts de finançament de l’associació són diverses: voluntariat, futbolistes professionals i el sindicat de futbolistes professionals, entre altres. Encara esperen els polítics.

A França hi ha dos milions de persones amb llicència esportiva. «Els nens s’han convertit en la solució econòmica de les famílies», comenta Didier Roustan, perquè hi ha molts diners que circulen al voltant del futbol. Aquest fet els provoca molta pressió i fa que no gaudeixin de l’esport. «Cal tenir en compte que hi ha una possibilitat entre 10.000 de tenir èxit», continua Roustan. «L’important és que els jugadors gaudeixin i es comportin com a esportistes. Amb el temps, i només amb el temps, aconseguirem aquesta mentalitat», assegura el periodista.

Per dur a terme aquest projecte compten amb la participació de psicòlegs esportius que assessoren el personal formatiu, per exemple els entrenadors. En un primer moment, durant la fase de contacte, un nombre determinat d’equips van acompanyats de psicòlegs cada setmana per tal de desenvolupar el respecte, la tolerància i l’aprenentatge per compartir. Un cop identificats els problemes, els psicòlegs treballen específicament amb els educadors en l’àmbit del districte o de la lliga, i els assessoren en temes que els han de permetre encarar el seu paper i la influència que poden exercir sobre els jugadors. Aquesta tasca la duen a terme a través d’imatges reals filmades per mitjans de comunicació i d’entrevistes personalitzades.

D’altra banda, Foot Citoyen treballa amb els àrbitres. L’associació ha elaborat un qüestionari d’avaluació que els col·legiats han d’omplir al final del partit, i que permet disposar d’una imatge fidel dels problemes als quals s’han d’enfrontar els equips de cada club. El qüestionari es divideix en sis categories, sobre cada sector de la vida d’un equip i d’un club. La finalitat de tot plegat és millorar els punts sensibles i incidir en els problemes concrets. «Si 10 àrbitres en fan una valoració negativa és que passa alguna cosa. Després, la informació s’envia al president del club, que no pot assistir a tots els partits», comenta Didier Roustan. L’associació també ajuda els àrbitres a fer front als diferents actors amb els quals es troben en un camp.

A més, l’associació ha posat en pràctica un campionat paral·lel confeccionat a través dels formularis d’avaluació omplerts pels àrbitres, en el qual prevalen els valors de cordialitat i bon joc. Cada dos mesos, es publica la classificació d’aquest campionat, l’objectiu del qual és que presidents, dirigents, entrenadors, jugadors i familiars s’interessin pels aspectes quotidians del futbol i vegin que els resultats esportius i les classificacions no són el més important, sinó que el que preval és l’estat d’ànim de tots.

Foot Citoyen ha previst una important xarxa mediàtica, televisió, Internet i premsa. Les emissions de televisió per cable són molt seguides. Des del 21 d’octubre del 2003 s’han difós 12 emissions del programa Enfin du Foot amateur d’Equipe TV. Al plató s’hi duen a terme debats pedagògics per tractar diferents problemes, que compten amb la participació de jugadors i entrenadors professionals i aficionats, àrbitres, educadors i dirigents, entre altres.

A més, al seu lloc web es fan enquestes a pares de nens que juguen a futbol, i a partir del novembre hi haurà una revista mensual. Tot plegat amb l’objectiu de compartir idees, experiències i competències que permetin que els nens tinguin un desenvolupament personal a través del futbol.

Problemàtica:
Violència i falta de civisme al futbol d’aficionats

Proposta:
Foot Citoyen, an association which promotes these values

Conclusions:
Necessitat de donar mitjans als joves perquè es realitzin a través del futbol amb esportivitat

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS La violència i els mitjans de comunicació
 
IF Explotació sanitària, dopatge i dopatge tecnològic.
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
IF Esport i educació, coexistència imprescindible com a alternativa d’integració, desenvolupament i una cultura de la pau.
 
RS La laïcitat, entesa cultural
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.