Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Religions minoritàries
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Religions minoritàries
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Davant la continuïtat de tradicions religioses establertes, es va fer present la inquietud d’investigar tradicions religioses minoritàries i precàriament conegudes. Aquesta iniciativa va sorgir el 1999 en el si de l’assemblea del Parlament de les Religions, com un servei que intenti ajudar en la preservació del coneixement d’algunes comunitats religioses marginades. També és una institució d’acadèmics i teòlegs que estan unint esforços per servir més bé a la comunitat global. Alhora, aquesta institució intenta construir relacions positives entre institucions acadèmiques i comunitats religioses en benefici mutu. Més que fer un rastreig etnofolkòric, els integrants d’aquest projecte desitgen implicar-se en aquestes investigacions per entendre més bé les necessitats de les comunitats en les quals treballen. Els eixos que prioritza el LERP (The lost & endangered religions project, El projecte de les religions en perill i amenaçades), són bàsicament tres:

1. Fer un catàleg de col·leccions etnogràfiques del món i oferir una còpia de les informacions antigues o perdudes a les comunitats de les quals van ser recol·lectades.

2. Treballar en la identificació de tradicions religioses que estiguin amenaçades, sovint per la mort de l’última persona posseïdora del coneixement tradicional i assistir a la preservació d’aquest coneixement. D’aquesta manera, aquest patrimoni cultural es preserva per a les futures generacions i per a l’estudi acadèmic.

3. Identificar col·leccions d’informació religiosa que posseeixin grups i institucions religioses i facilitar-ne el contacte amb les institucions acadèmiques.

4. Un exemple concret de la bona pràctica d’un d’aquests objectius ha tingut lloc en una petita comunitat a l’est de Turquia i la va dur a terme l’any 1997 D.H. Frew, director i fundador del LERP. Després de prendre contacte amb una comunitat de Yezidis, minoria religiosa semblant als agnòstics, i al preguntar-los si posseïen escriptures o textos religiosos, van comentar l’existència de certs textos, però que ja s’havien perdut quatre generacions enrere. De tornada als USA, va indagar una mica i va descobrir que un erudit occidental havia recollit aquells textos al segle XIX, per la qual cosa va poder fer-ne còpies i retornar aquests documents sagrats a la comunitat Yezidi.

Aquest exemple només és un dels casos múltiples en què s’ha cobert una carència de suma importància per a la comunitat. Per això, se segueix treballant en nous projectes, per tal de seguir protegint l’enorme tradició cultural de comunitats i tradicions. La sostenibilitat del projecte és alhora complexa, degut que en molts casos es tracta de comunitats amb pocs recursos i de vida molt pobra. Per això, aquest projecte busca suport monetari que financiï la continuïtat d’aquests rituals i tradicions.

La pèrdua d’aquesta rica diversitat estreny la perspectiva col·lectiva i els punts de vista”, ja que, opina l’investigador esmentat, no “només afecta els estudis religiosos, sinó que també afecta estudis folklòrics, lingüístics, psicològics i fins i tot a les ciències exactes com la botànica, la medicina, etc”.

Les implicacions d’aquesta pèrdua semblen infinites, però més trist que això, segons Frew, “haurem perdut una forma més de reverenciar la bellesa del món i la seva diversitat”.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Cultural Competence
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS Drets culturals i desenvolupament humà
 
IF Dret a la diversitat cultural
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.