Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Els efectes democràtics de la globalització
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Els efectes democràtics de la globalització
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

A banda de les repercussions i els seus efectes perversos, la globalització té efectes positius, com per exemple en l’ús i la disseminació social de noves tecnologies de la informació i la comunicació. La globalització de la informació i les comunicacions permet la difusió dels drets humans i promou la llibertat d’expressió i els missatges democràtics arreu del món, especialment en aquelles zones o circumstàncies en què la llibertat d’expressió està amenaçada.En la majoria dels estats àrabs, en aquesta era global, «la informació ve del cel», procedent de la cadena de televisió Al-Jazira, l'única que «difon en directe informacions que entenem», que és la impulsora d'un fet realment revolucionari en la societat civil àrab: el diàleg. «El debat existeix. Coses que al Marroc no es poden debatre, a Al-Jazira, sí.»

La globalització de la informació i les comunicacions permet la difusió dels drets humans i promou la llibertat d'expressió i els missatges democràtics. Sense la globalització, «els demòcrates del món àrab possiblement no existiríem». «Necessitem ajuda perquè els estats àrabs es democratitzin.» Aquesta ajuda pot venir potser del món occidental i ser una de les poques conseqüències positives i humanes de la globalització actual.

Problemàtica:
Els efectes ignominiosos de la globalització es contraposen a certes possibles repercusions democràtiques.

Proposta:
La globalització de les comunicacions facilita a vegades la difusió dels drets humans i la llibertat d'expressió.

Postures:
Ali Lmrabet, periodista marroquí, ha participat avui, 10 d'agost, en la sessió «Democràcia global, governament i institucions internacionals», del Festival Mundial de la Joventut.

Bones pràctiques:
La cadena de televisió Al-Jazira és la impulsora d'un fet realment revolucionari al món àrab: el diàleg.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
AS La memòria compartida com a base de la identitat dels pobles
 
RS Sessió inaugural "Coneixement científic i diversitat cultural"