Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > Revolució de la consciència davant la dinàmica del caos
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Revolució de la consciència davant la dinàmica del caos
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

La dinàmica del caos duu a la destrucció del planeta. Aquesta dinàmica genera conflictes i danys irreversibles per la societat. Cal un canvi profund en les maneres de veure i pensar. Aquest canvi cultural s’haurà de basar en una ètica que deixi de ser subjacent, emergeixi i s’instal·li a la societat.

El pensador i científic Ervin Laszlo, autor d’una quarantena de llibres, una de les últimes obres del qual és Tu pots canviar el món, afirmà que el planeta es troba immers en la dinàmica del caos. Una dinàmica complexa on un conflicte, per molt petit que sigui, pot tenir efectes en els indrets més diversos del planeta, d’acord amb el fenomen que s’ha anomenat efecte papallona. Aquesta dinàmica del caos suscita una bipolaritat: o bé es segueix el camí del conflicte, ja sigui econòmic, polític o social, o bé es canvia el rumb. Hi ha un moment crític i ineludible, conegut com a punt de bifurcació. En aquest instant cal decidir-se pel camí que cal emprendre.

Segons Laszlo, ens trobem actualment en aquest punt de bifurcació i el camí triat depèn de nosaltres, ja que podem decidir-nos pel conflicte, la violència i la guerra o bé podem respondre al conflicte amb el diàleg. Segons Laszlo, si es continua avançant per la via de la confrontació, “el món s’encamina cap a la seva destrucció”, per la qual cosa cal emprendre un canvi profund que tingui com a base el diàleg. Aquest canvi ha de produir una nova cultura, una nova manera de veure, pensar i interpretar la realitat. En aquest canvi cultural, l’ètica ha de deixar de ser un aspecte subjacent per passar a ocupar un lloc central. Calen nous valors per fer front a la situació actual. “El nostre repte és anar més enllà i crear una nova cultura”, reblà.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió inaugural, sessió de cloenda i una “guia del Diàleg”. Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
RS Les nostres diferències creatives: aprenent a viure en comú a través de les arts i de les llengües
 
IF Acció per condonar el deute extern
 
RS Diàleg amb Jean Paul Lederach