Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 37è Congrés de la CIESM. Escoltar el mar > L’entrada de noves espècies
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
L’entrada de noves espècies
Diàleg de referencia: 37è Congrés de la CIESM. Escoltar el mar

A la taula rodona «Vigilància dels ports d’espècies alienes de peixos» del 37è Congrés de la CIESM s’ha tractat sobre les investigacions als ports del Mediterrani d’entrada de noves espècies a través de vaixells comercials (projecte PORTAL).

La moderadora de la taula rodona i membre de l’Institut Nacional Oceanogràfic d’Israel, Bella Galil, ha manifestat que «en les darreres dècades ha crescut l’entrada de noves espècies introduïdes per vaixells». Els dos punts d’entrada al Mediterrani d’aquestes noves espècies a través dels vaixells són principalment l’estret de Gibraltar i el Canal de Suez, tot i que també cal tenir en compte que l’entrada d’espècies també es pot produir de manera natural. En aquest sentit, durant la sessió s’ha obert un debat en el qual diversos experts han parlat sobre les conseqüències de la introducció de noves espècies. Enric Ballestros, del Consell Superior d’Investigacions Científiques de Blanes (CSIC), ha afirmat que «si seguim generant aquest procés d’introducció de noves espècies, pot perillar la nostra biodiversitat». Ballestros ha afegit que «podem arribar a una situació d’homogeneïtzació de les aigües a escala global». Per Ballestros, «pot ser que al Mediterrani hi hagi un desastre ecològic que faci desaparèixer les nostres espècies, igual que van desaparèixer els dinosaures».

Altres participants del congrés, com els investigadors del Canal de Suez, consideren que l’entrada de noves espècies pot enriquir la biodiversitat.

El port de Barcelona participa en el projecte PORTAL, dirigit per Enric Ballestros.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sostenibilitat turística en el patrimoni natural
 
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
RS Avaluar la riquesa social (sessió plenària)
 
RS Cerimònia d’obertura Diàleg Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible
 
AS L’aigua: vida i seguretat
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.