Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones > Cooperació nord-sud adequada
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Cooperació nord-sud adequada
Diàleg de referencia: Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

Per complir els drets de les dones als països del sud es necessita l’ajuda del nord, evitant fer negoci amb el sud i respectant les seves tradicions.


La cooperació entre el nord i el sud és necessària per a potenciar l'acompliment dels drets de les dones. Aquesta cooperació ha de partir del control d'allò que fa el nord amb el sud, actituds que, en certs aspectes, poden ser contraproduents i anar en contra dels propis drets de les dones.
Actualment, la globalització econòmica està generant conseqüències negatives per als països pobres que afecten directament els drets de les dones. La globalització cultural provoca, com a eina de protecció, l'enfortiment de certes tradicions locals contràries als drets de les dones.
El negoci de les armes també és un element que acaba afectant les dones. Les guerres provocades per aquest negoci fan que s'accentuïn les violacions i l'esclavatge del gènere femení.
També s'ha obert un important debat sobre el tractament que des del nord es fa sobre el tema la mutilació dels genitals femenins (MGF) que es fa a més de 25 països del continent africà. Des de l'Àfrica, i des de les comunitats africanes assentades a Europa, es critica que des d'Occident s'abordi el tema com un 'posar fi a aquesta barbàrie'. Dones africanes han exposat durant el Diàleg que una mare és incapaç de fer una barbàrie amb la seva filla quan se li fa una mutilació dels seus genitals.
Aquestes mateixes dones consideren necessari afrontar el problema respectant els valors de les tradicions com la mutilació dels genitals femenins. La directora executiva a Mali de l'Associació per al Progrés dels Drets de les Dones de Mali (APDF), Fatoumata Sire Diakite, ha afirmat que "nosaltres, els africans, som els qui jutgem si un valor és positiu o negatiu". Les accions des d'Europa contra aquesta tradició en l'àmbit de les comunitats africanes migrades fa que molts cops les famílies d'origen tinguin conseqüències de rebuig social per haver no haver respectat la tradició.
Propostes d'accions

A partir del context descrit, s'han realitzat diverses propostes per a millorar la coordinació nord-sud i els seus efectes sobre els drets de les dones. La membre del Front Socialdemòcrata de Camerun, Chantal Kambiwa, ha afirmat que "és important la transparència sobre els ajuts econòmics del nord. Cal saber on van a parar aquests diners, i si s'adeqüen als programes a què estan destinats".
Una altra proposta ha estat la de lluitar per a la fi del negoci de les armes amb els països i els grups guerrillers de les zones en conflicte.
En relació al tema de la MGF, es considera necessari, com a primer pas, fer campanyes informatives que demostrin les conseqüències negatives d'aquesta pràctica per a la salut de les dones. Aquesta és la manera per començar a eliminar aquests valors tan arrelats a les tradicions africanes.
Aquestes accions s'estan desenvolupant des d'organitzacions com l'Associació per al Progrés dels Drets de les Dones de Mali (APDF), o el Comitè Interafricà sobre les pràctiques tradicionals que afecten la salut de les dones i els nens. També s'han desenvolupat campanyes de sensibilització des de governs com el de Burkina Faso. En aquest cas, és important el fet d'haver integrat en un mateix comitè els diferents actors ¿govern, ONG, líders tribals i religiosos. Com a cas concret, a Burkina Faso s'ha obert una línia telefònica on es pot trucar per denunciar la pràctica de la MGF.
Des dels països del nord és interessant la contribució que fan persones com l'antropòloga Adriana Kaplan, que lidera projectes com l'estudi de la salut sexual de la població subsahariana que ha emigrat a Espanya, a més d'haver fundat l'anteriorment citat Comitè Interafricà sobre les pràctiques tradicionals que afecten la salut de les dones i els nens.

Problemàtica:
-. La globalització econòmica està generant conseqüències negatives per als països pobres que afecten directament els drets de les dones. La globalització cultural provoca, com a eina de protecció, l'enfortiment de certes tradicions locals contràries als drets de les dones.

-. El negoci de les armes acaba afectant les dones. Les guerres provocades per aquest negoci fa que s'accentuïn les violacions i l'esclavatge del gènere femení.

-. Des de l'Àfrica, i des de les comunitats africanes assentades a Europa, es critica que des d'Occident s'abordi el tema de la Mutilació Genital Femenina com un 'posar fi a aquesta barbàrie'. Dones africanes han exposat durant el Diàleg que una mare és incapaç de fer una barbàrie amb la seva filla quan se li fa una mutilació dels seus genitals.

Proposta:
-. Transparència sobre els ajuts econòmics del nord. Cal saber on van a parar aquests diners, i si s'adeqüen als programes a què estan destinats.

-. Lluitar per a la fi del negoci de les armes amb els països i els grups guerrillers de les zones en conflicte.

-. En relació al tema de la mutilació dels genitals femenins, es considera necessari, com a primer pas, fer campanyes informatives que demostrin les conseqüències negatives d'aquesta pràctica per a la salut de les dones. Aquesta és la manera per començar a eliminar aquests valors tan arrelats a les tradicions africanes. Qualsevol acció provinent d'Europa ha d'afrontar el problema respectant els valors de les tradicions.

Bones pràctiques:
-. Associació per al Progrés dels Drets de les Dones de Mali (APDF), Comitè Interafricà sobre les pràctiques tradicionals que afecten la salut de les dones i els nens: accions de sensibilització de les comunitats locals per mostrar-los les conseqüències negatives de la pràctica de la mutilació de genitals femenins (MGF); informació als joves.
-. Govern de Burkina Faso: integració en un mateix comitè de lluita contra la MGF als diferents actors, com el govern, les ONG, els líders locals i religiosos. A Burkina Faso també s'ha creat una línia telefònica on es pot trucar per denunciar la pràctica de la MGF.

-. Antropòloga argentina Adriana Kaplan: directora de l'estudi de la salut sexual de la població subsahariana que ha emigrat a Espanya; fundadora del Comitè Interafricà sobre les pràctiques tradicionals que afecten la salut de les dones i els nens.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Cultural Competence
 
AS Cap a un món sense violència
 
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
RS L’estat de la salut en el món i els seus determinants