Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Globalització, identitat, diversitat > Modernitat medieval
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Modernitat medieval
Diàleg de referencia: Globalització, identitat, diversitat

Els països en desenvolupament, marcats pel seu passat colonial, intenten desenvolupar i afirmar la seva identitat nacional i cultural. Sovint, durant aquest procés es plantegen i es qüestionen si incorporen la cultura colonial i la cultura global com a pròpies, o bé les rebutgen i cerquen el seu propi model.

En un món globalitzat, on la cultura és el paradigma que permet la diferenciació de l’Altre, aquesta tria està condicionada pel fet que actualment, per l’efecte de les tecnologies de la informació i la comunicació i dels mitjans de comunicació, els individus pertanyen a moltes cultures alhora. Per tant, la identitat està permanentment en construcció. D’aquest procés, generador d’una nova realitat global, Nezar Alsayyad –professor i director del Center for Middle Eastern Studies (Centre d’estudis sobre l’Orient Mitjà) de la Universitat de Califòrnia– en diu hibridisme, el qual es caracteritza per la quantitat d’elements de diferent origen que formen una cultura. D’aquesta manera, hi ha països en vies de desenvolupament que, en paraules del professor Alsayyad, «ho volen tot: el vel i el McDonalds». Aquests països volen, per una banda, mantenir les seves arrels, mentre que, per l’altra, adopten les pràctiques dels països occidentals. Com a exemple, Alsayyad va mencionar el cas de la Mecca-Cola, adoptada com a refresc nacional per molts països com a símbol per fer front a l’hegemonia de la Coca-Cola en el món àrab. Alsayyad va qualificar aquesta paradoxa de modernitat medieval.

Proposta:
Fomentar i potenciar la diferència com a constituent de la identitat nacional.

Postures:
Nezar Alsayyad, professor i director del Center for Middle Eastern Studies de la Universitat de Califòrnia.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulació
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
RS Cloenda del Diàleg Globalització, identitat, diversitat